Negotin: Još jedan mandat Novici Janoševiću na čelu Nacionalnog saveta Vlaha 1Foto: Opština Negotin

Izabranim članovima novog saziva na prvoj sednici Nacionalnog saveta Vlaha potvrđeni su mandati i za predsednika je izabran Novica Janošević koji je i u prethodnom mandatu bio na čelu ovog saveta. Fokus novoizabranog saziva biće na službenoj upotrebi vlaškog jezika, podršci kulturno umetničkim manifestacijama i promociji vlaške kulture i tradicije i boljoj saradnji sa medijima.

Na listi „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“ bila su 23 kandidata, koliko inače broji Nacionalni savet Vlaha, iz više opština Braničevskog, Borskog i Zaječarskog okruga u kojima živi vlaška nacionalna manjina.

Na prvoj sednici Nacionalnog saveta Vlaha potvrđeni su mandati članova novog saziva i za predsednika je ponovo izabran Novica Janošević.

– Još uvek smo u fazi formiranja Nacionalnog saveta Vlaha odnosno izbora svih tela NSV jer po propisanoj zakonskoj proceduri prvo se bira predsednik, a na sledećoj sednici saveta zamenik, potpredsednici i odbori za kulturu, službenu upotrebu jezika i pisma, informisanje i obrazovanje – pojašnjava za Danas proceduru Novica Janošević.

Negotin: Još jedan mandat Novici Janoševiću na čelu Nacionalnog saveta Vlaha 2
Novica Janošević/Foto: NSV-Opština Negotin

Prva sednica bila je prilika da se razgovara o dosadašnjem radu kao i aktivnostima koje predstoje Nacionalnom savetu Vlaha, saznajemo od našeg sagovornika.

– Ono što će biti fokus je inplementacija onoga što smo radili do sada, a ono najvažnije što smo radili jeste normiranje vlaškog jezika. S obzirom da je sada vlaški jezik standardizovan i postoji ne kao govor već kao jezik, mi ćemo se u narednom periodu fokusirati na službenu upotrebu vlaškog jezika odnosno da stvorimo mogućnost da se tamo gde postoji potreba i mogućnosti, u svim institucijama koristi i vlaški jezik – kaže predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

Prema rečima Novice Janoševića ciljevi NSV što se tiče kulture podrška kulturno umetničkim manifestacijama i promocijama vlaške kulture i tradicije, u oblasti obrazovanja da što više dece uči vlaški jezik, a što se informisanja tiče to je bolja saradnja sa svim ne samo lokalnim ili regionalnim, već i nacionalnim medijima.

-Gledaćemo da se pozicioniramo našim radom i budemo medijski prisutniji. Mislim da sada to možemo jer u novom sastavu Nacionalnog saveta imamo veliki broj mladih ljudi i da će nam oni omogućiti da se bolje pozicioniramo medijski i mi kao savet odnosno Vlasi kao nacionalna manjina u Srbiji – smatra Novica Janošević.

Novi saziv Nacionalnog saveta Vlaha član ovog saveta i predsednik Udruženja za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identiteta Vlaha “Gergina” iz Negotina dr Siniša Čelojević vidi kao spoj mladosti i iskustva.

-Izuzetno sam srećan što je konstitutivna sednica Nacionalnog saveta Vlaha održana u Negotinu, u kome je sedište Udruženja „Gergina“ koje je svojim aktivnostima dalo snažan doprinos u radu saveta Vlaha. Ovaj savet na čelu sa predsednikom Novicom Janoševićem zalagaće se za potpuno ostvarivanje svih prava Vlaha koja nam po zakonu pripadaju – rekao je za Danas dr Čelojević.

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, kada su u pitanju nedavno sprovednog popisa stanovništva u Srbiji, veruje da će u odnosu na prethodni popis procentualno biti veći broj izjašnjenih Vlaha, ali da će u apsolutnom broju biti manji.

-Činjenica je da se ukupan broj stanovnika smanjuje pa to važi i za vlašku populaciju, naročito u istočnoj Srbiji a drugi negativan parametar je to da mi imamo mnogo naših sugrađana na privremenom radu u inostranstvu i oni se popisuju, ali se ne računaju u statistički broj, tako da mislim da će, kada su rezultati popisa u pitanju, biti manje Vlaha u apsolutnim brojevima, a da će procentualno biti više izjašnjenih – zaključuje predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević.

Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 35.330 Vlaha.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari