Negotinci u akciji: Ekstremna zagađenost na teritoriji opštine Negotin 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Već treći dan zaredom, naša opština beleži ekstremne nivoe zagađenosti PM 2.5 čestica. Grejna sezona je tek počela, ali ne za sve nas. Postavlja se pitanje: kako je moguće da Negotin, sa manjom gustinom naseljenosti i bez veće industrije, beleži više zagađenja nego opštine i gradovi sa višestruko većom populacijom i industrijskom aktivnošću?“, pitaju iz Grupe građana „Negotinci u akciji“.

Kako oni ističu, konkretno, koncentracije PM2.5 čestica su prelazile 200 mikrograma po kubnom metru, što vazduh kategorizuje kao „izuzetno loš“ — najgoru moguću kategoriju.

„Ovakav vazduh predstavlja ozbiljnu pretnju po naše živote. Udisanje ovakvog vazduha nije bezopasno — to je kao da svakog dana udišemo otrov koji polako uništava naša tela. Koje su posledice? Ovakva zagađenost vodi do ozbiljnih respiratornih i kardiovaskularnih problema, potencijalnih oštećenja nervnog sistema i slabljenja imunog sistema. Najugroženiji su stariji, deca i trudnice. Zamislite decu koja ne mogu da dišu kako treba, starije koji se bore da prežive, i trudnice koje rizikuju zdravlje svoje nerođene dece. Naučno je dokazano da ovakvi nivoi zagađenja značajno povećavaju stopu smrtnosti — svako od nas je ugrožen“, kažu oni.

„Šta možemo da uradimo?“

„Moramo što pre identifikovati najveće zagađivače i početi da rešavamo problem, jer svako odugovlačenje direktno ugrožava naše živote. Ovo nije vreme za prazne reči — potrebno je hitno delovanje. Pozivamo organe lokalne samouprave da se hitno pozabave ovim pitanjem, da redovno obaveštavaju građane o kvalitetu vazduha u opštini i da apeluju na građane, direktore škola i vrtića da prilagode svoje aktivnosti u skladu sa aktuelnim stanjem kvaliteta vazduha. Svi mi imamo pravo na čist vazduh, a sada se borimo za pravo na život“, poručuju iz GG „Negotinci u akciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari