U godini u kojoj se navršava 200. godišnjica od pogibije legendarnog krajinskog junaka Hajduk Veljka Petrovića Negotinci će ovaj jubilej obeležiti na primeren način. Jedna od predviđenih aktivnosti je i konzervacija starog spomenika krajinskom junaku u Hajduk Veljkovoj ulici koja je u toku.

Za konzervaciju spomenika zaduženi su stručnjaci-konzervatori Toma Živković iz niškog Narodnog muzeja i Mile Simić iz Zavičajnog muzeja u Knjaževcu. Po završetku konzervacije spomenika, kako najavljuju nadležni, počeće i rekonstrukcija čitavog kompleksa koji će dobiti potpuno novi izgled. Projektom je predviđeno uređenje staza, travnjaka, izgradnja česme, ograde kao i postavljanje novog osvetljenja i klupa. Kompletna investicija vredna je tri miliona dinara i sredstva su obezbeđena iz budžeta Opštine Negotin.

Inače, stari spomenik Hajduk Veljku otkriven je 1892. godine i tada je Beogradsko pevačko društvo prvi put izvelo VI rukovet Stevana Mokranjca, koja je ubrzo postala i himna Negotina. Spomenik je podignut na mestu pogibije Hajduk Veljka, a izrada je poverena čuvenom srpskom arhitekti Jovanu Ilkiću, inače autoru zgrade Narodne skupštine, a bronzani medaljon sa likom legendarnog junaka na spomeniku izradio je čuveni vajar Đoko Jovanović. Veljko Petrović je poginuo 18. jula 1813. godine na Abraševom šancu, kada ga je pogodilo đule sa turskih položaja i okončalo život krajinskog vojvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari