Predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić sa saradnicima primio je delegaciju Ruske ambasade i Društva srpsko-ruskog prijateljstva na čelu sa prvim sekretarom ambasade Ruske Federacije u Srbiji Valentinom Koljasevem. U kraćem razgovoru dogovorena je saradnja na ekonomskom i kulturnom polju a zatim su gosti iz Rusije sa svojim domaćinama posetili staru Golubačku tvrđavu i upoznali se o n jenom nastanku kao jednu od bisera tvrđava na Dunavu u Srbiji.

Održana je i osnivačko-izborna Skupština Društva rusko-srpskog prijateljstva sa sedištem u Golupcu. Učestvujući u radu ovog skupa,predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić poželeo je delegaciji iz Rusije, predstavnima pojedinih gradova iz Srbije u kojima su formirana Društva rusko-srpskog prijateljstva i delegatima Skupštine društva prijatan boravak u Golupcu.

– Svi smo mi ovde deo prijateljske porodice koja je stvorena ljubavlju i poštovanjem ruskog i srpskog naroda. Mi Srbi nemamo bližeg naroda kao što su Rusi, iako smo udaljeni hiljdama kilometara,ima mnoge stvare koje nas spajaju. I sam Golubac ima vezu sa Rusijom. I današnje formiranje Društva srpsko-ruskog prijateljstva nije početak, već nastavak tih neraskidivih veza. Siguran sma da će rad ovog društva biti uspešan i da će okupiti mnogo ljudi kao i česte dolaske u Golubac naše braće iz Rusije. Golubac se nalazi na mestu koje se zove „Gvozdena vrata Đerdapa“ koja su otvarana samo prijateljima, a od danas i za našu braću iz Rusije – naglasio je Zoran Pajkić.

Cilj osnivanja Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Golupcu je negovanje i afirmacija duhovne, naučne, kulturne i drugih vidova saradnje između ova dva prijateljska naroda. Određujući ove ciljeve imalo se u vidu vekovni, istorijski, civilizacijski i kulturni kontinuitet povezanosti između naroda Rusije i Srbije.

– Rusija i Srbija, uvek su bile više od prijatelja zahvaljujući duhovnom i kulturnom nasleđu naših dva naroda. Bez obzira na politička dešavanja u svetu, trenutni politički ambijent i događaji u našoj istoriji, naši narodi su bili uvek prijateljski raspoloženi jedan prema drugom. Rusija je uvek kada je trebalo pružala pomoć bratskom srpskom narodu – rekao je prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Valjentin Kolasev.

Usvojen je Statut i izbrano rukovodstvo Društva rusko-srpskog prijateljstva sa sedištem u Golupcu kao i delegati za više forume u Srbiji. Za predsednika Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Golupcu izabran je Zoran Mihajlović iz Radoševca, a za njegovom zamenika Tatjana Ranisavljević iz Golupca.

– Nikada srpski narod nije imao potrebe da iskaže svoj stav i privrženost ideji bratske Rusije nego danas kada su svi naši nacionalni interesi ugroženi. Zato se u Srbiji masovno formiraju društva srpsko-ruskog prijateljstva kao garant i zaštita našeg naroda da sačuva teritorijalni integritet i slobodu. Naše društvo će raditi na još bliskijoj vezi između građana Golupca u ruskog naroda kao i na realizaciji razvojnih programa u oblasti turizma i poljoprivrede kao i na negovanju dunovnih, kulturnih i sporskih aktivnosti – istakao je Zoran Mihajlović, prvi predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Golubac.

Za delegate za više forume Udruženja srpsko-uskog prijateljstva u Srbiji izabrana je direktorka hotela „Golubački grad“ u Golupcu, Rosica Marković Pejić, a učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Golupca i Amatersko omladinsko društvo iz Smedereva izveli su prigodan kulturno-umetnički program.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari