Četvrti međunarodni dečji festival folklora „Licidarsko srce“ biće održan u Užicu od 20. do 25. avgusta. Osim Užica, programi će biti održani u Novoj Varoši, na Zlatiboru, Mokroj Gori, u Kosjeriću, Bajinoj Bašti i Višegradu, a festival je podržao i reditelj Emir Kusturica.


Gordana Paunović, predsednica Organizacionog odbora, najavila je da će se predstaviti 21 dečji ansambl i to 12 iz Srbije i devet iz Španije, Mađarske, Turske, Grčke, Poljske, Belorusije, Kanade i Republike Srpske. Istakavši da je osnovni cilj te manifestacije doprinos u uspostavljanju, razvoju i jačanju prijateljskih odnosa među zemljama, promocija kulturne saradnje dečije zajednice i podsticaj očuvanju i negovanju tradicije i kulturnog nasleđa, Ivana Cvetković, takođe predstavnica tog odbora, navela je da su tri prethodna festivala okupila oko 1.500 dece uzrasta od osam do 12 godina iz naše zemlje, BiH, Rumunije, Slovačke, Bugarske, Rusije, Makedonije i Slovenije.

Za šest festivalskih dana najavljen je bogat prateći program, poput folklornih igraonica, grnčarska radionica, izložbe Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, narodnih nošnji zemalja učesnica i fotografija sa prethodnih festivala. Učesnici će posetiti i najznačajnije turističke destinacije zapadne Srbije, a biće organizovana i Unicefova humanitarna akcija, uz podršku Emira Kusturice, tokom koje će se prodavati liciderska srca. Pored toga, najavljeno je i bratimljenje Čajetine i poljskog grada Zakopane.

Organizatori festivala su Udruženje građana „Era“ iz Užica, grad Užice i opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Višegrad i Turistička organizacija Zlatibor, uz podršku ministarstava kulture i prosvete Srbije. Partneri su turističke organizacije Užica, Srbije, regije zapadna Srbija, Bajine Bašte, Nove Varoši, Kosjerića i Višegrada, a generalni sponzor je NIS – Gaspromnjeft.

Bez podrške lokalnih privrednika

– Podržali su nas privrednici iz Beograda, Vojvodine i drugih krajeva Srbije, ali naši privrednici, ne znam iz kojih razloga, ne iskazuju želju da nam pomognu. Ipak, nadam se da će se to u budućnosti promeniti, poručila je Paunovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari