Od pre godinu dana svi oboleli od dijabetesa, bilo da su na insulinskoj ili oralnoj terapiji, imaju pravo na besplatnu desetodnevnu produženu rehabilitaciju – edukaciju u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj Banji. Imaju, ali ga nedovoljno koriste.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je od pre tri godine Nacionalni edukativni centar za obolele od dijabetesa, upozoravaju na neinformisanost pacijenata i njihovih izabranih lekara na ovo pravo, ali i na neadekvatno ili pogrešno informisanje lekarskih komisija. Iz vrnjačke Specijalne bolnice stalno apeluju na obolele od dijabetesa, izabrane lekare u domovima zdravlja i lekarske komisije da se uključe u realizaciju ovog programa koji se realizuje u skladu sa Nacionalnim vodičem za dijabetes, a finansira ga Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO).

Broj obolelih od ove bolesti alarmantno raste. Prema poslednjim podacima, u Srbiji imao 630.000 registrovanih dijabetičara ili 8,4 odsto ukupnog broja stanovnika. Od toga je 78.000 na insulinskoj terapiji, a 552.000 u lečenju koristi tablete. Stručnjaci smatraju da je brojka znatno veća jer na jednog registrovanog dolazi jedan neregistrovani dijabetičar, a sadašnje procene se zadržavaju na 10 odsto ukupne populacije. Stavljanje ove brojke pod kontrolu podrazumeva podizanje svesti o prevenciji i kontroli bolesti, zato je cilj programa prevencija, pravovremeno uključivanje terapije i rano otkrivanje komplikacija koje donosi ova bolest.

U toku desetodnevnog boravka u Merkuru oboleli od dijabetesa prolaze najneophodnije specijalističke i subspecijalističke dijagnostike na najsavremenijim medicinskim aparatima i petodnevnu Školu za dijabetičare.

Prema ugovoru sa RZZO u Specijalnoj bolnici Merkur svakodnevno bi trebalo da bude 400 dijabetičara, koji bi na godišnjem nivou trebalo da ostvare 146.000 bolesničkih dana. U prilog tvrdnji da program produžene rehabilitacije – edukacije nije dobio željene razmere govori podatak da su za devet ovogodišnjih meseci pravo na besplatnu edukaciju iskoristila 8.072 pacijenta iz 31 filijale RZZO.

Hiperbarični tretman

Od pre tri meseca, pacijenti ove bolnice mogu da računaju i na tretmane u Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu. Od blizu 800 pacijenata koji su prošli ovaj savremeni oblik lečenja, 80 odsto su dijabetičari sa komplikacijama (gangrene, amputacije, poremećaji cirkulacije…). Za lečenje u hiperbaričnoj komori vlada veliko interesovanje jer su do otvaranja u Vrnjačkoj Banji pacijenti mogli da računaju samo na Beograd i duge liste čekanja. U ovoj u Vrnjačkoj Banji skoro da se ne čeka. Za pacijente iz Raškog okruga (Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin i Vrnjačka Banja) potrebni su uput i specijalistički izveštaj o neophodnosti ovog tretmana, a svi ostali moraju da dobiju saglasnost lekarskih komisija u svojim mestima. Dnevno hiperbarični tretman prođe šezdesetak pacijenata, a poboljšanje, ublažavanje ili zaustavljanje komplikacija stiže posle 10 tretmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari