Neispravna voda i još gora komunalna politika 1foto Miroslava Pudar

I takvu kakvu imaju, neispravnu pijaću vodu, Zrenjaninci neredovno plaćaju, tako bar ispada prema godišnjim izveštajima prema kojima je ukupno potraživanje JKP “Vodovod i kanalizacija” u Zrenjaninu od građana za isporučenu vodu i odvođenje otpadne vodu 31. decembra 2020. godine iznosilo 104,4 miliona dinara, a od firmi 114,8 miliona dinara.

Kolika su dugovanja napravljena u međuvremenu, za 2021. godinu, za sada nismo dobili zvaničan odgovor iz ovog preduzeća iako imaju osmoro zaposlenih u službi informisanja.

Prema podacima udruženja Zrenjaninski socijalni forum, koje je analiziralo rad zrenjaninskih komunalnih preduzeća, dugovanja prema ovom preduzeću gomilaju se od 2007. godine.

Sve je vezano za neuspešni pokušaj reformirasanja komunalnih usluga i njihove naplate preko Sistema objedinjene naplate, zbog čega je u periodu od 2007. do kraja 2020. godine VIK nagomilao neplaćenih računa u iznosu čak 433,3 miliona dinara.

“U momentu ukidanja SON-a potraživanja za neplaćene komunlane usluge iznosila su više od 500 miliona dinara. Odmah na početku njihovog rada izbio je skandal jer je beogradski „Infostan” tvrdio da je neovlašćeno preuzet njegov softver. Posle je posao ovovg preduzeće prezela firma “Zrenjaninska objedinjena naplata”. Tokom jednogodišnjeg postojanja ZON-a od potrošača nije naplaćeno skoro 100 miliona dinara”, objašnjava Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

A sve je počelo u nameri da se pojednostavi naplaćivanje komunalnih usluga, pa je gradska vlast u Zrenjaninu uvela 2007. godine Sistem objedinjene naplate (SON) pri nekadašnjoj Direkciji za izgradnju i uređenje grada.

Kada je Direkcija 2016. godine ukinuta, osnovano je JKP „Zrenjaninska objedinjena naplata“ (ZON), koje je funkcionisalo do kraja januara 2017. godine.

Objedinjenu napalatu prihvatili su JKP “Vodovod i kanlizacija” i JKP “Gradska čistoća” ali ne i JKP”Gradska toplana”.

“Zbog totalnog neuspeha ovog poduhvata rad dvaju komunalnih preduzeća. Vodovoda i Čistoće, bio je gotovo paralisan. Takođe, kažnjeni su oni građani koji su redovno plaćali račune, a dug onih koji nisu izvršili svoje obaveze najverovatnije nikad nije izmiren. Uostalom, potraživanja su i onako zastarela. Od kraja januara 2017. godine sva javna preduzeća samostalno naplaćuju svoje račune”, objašnjava Samardžić.

U Izveštaju o poslovanju VIK-a za 2020. navedeno je da su SON i ZON ovom javnom preduzeću ostali dužni 214.057.433 dinara za nenaplaćena potraživanja.

Od februara 2017. godine zrenjaninski Vodovod samostalno fakturiše i naplaćuje svoje račune ali svaku godinu, sudeći prema izveštajima, završi sa 100 miliona duga.

“Od 2006. do kraja 2020. godine Vodovod je imao neplaćenih računa u iznosu čak 433,3 miliona dinara. Radi se o nominalnom iznosu, kada se uračuna inflacija, suma je još veća. Da stvar bude još više tragikomična, likvidacija ZON-a nije završena. U budžetu grada Zrenjanina za 2022. godinu za finansiranje ovog neuspelog javnog preduzeća u likvidaciji opredeljeno je 400.000. dinara”, tvrdi Miroslav Samardžić.

Pored nenaplećnih potraživanja, kako navode u ZSF, postoje i brojni drugi problemi u ovom javnom preduzeću, poput prevelikog broja zaposlenih, gubici u mreži od 30 odsto, veliki broj nelegalnih priključaka i decenijsko izbegavanje nekih zrenjaninskih firmi da plate račune za vodu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari