Neispravna voda u smederevskim selima

Ostavite komentar


  1. Znate ono srpsko: "Ko siti bre da meni zabraniš da ispiram moj atmoizer gde ja hoću!? "Znaš ti ko sam ja"? "Ma kakva policija bre, ja sam gazda u mom selu" itd. itd. Po smederevskim selima nisu problem samo autonomni sistemi za snabdevanje vodom. Tu su i javne deponije smeća (Kolari) na kojima se širi svakojaka zaraza i pravo je čudo da do sada nije izbila neka epidemija?! Nadležne inspekcijske službe u Smederevu sve to znaju. Istina čine se neki pomaci, ali…. Smeće i crknute životinje bacaju se i pored puteva – put Kolari – Landol, pored groblja, put Kolari – Ralja pored javne česme. Kako je tek po ostalim selima, trebalo bi da se oglase sami meštani. Problemi po svim mestima i u svih 27 mesnih zajednica u Opštini Smederevo su brojni. Zašto nadležne službe ne krenu po selima od kuće do kuće i izvrše analizu voda u seoskim bunarima pored kojih su najčešće kopane vodopropusne septičke jame, pa je tako, skoro svaki bunar okružen sa nekoliko septičkih jama. O kretanju podzemnih voda niko ne vodi računa. A iz zagađenih bunara pitanje je dana kada može izbiri neka zaraza i početi da se širi kao epidemija (žutica i sl.). Neka radnici nadležnih službi Opštine Smederevo napuste svoje stolice i fotelje po kancelarijama i neka izadju na teren i snime postojeće stanje. Izvori, vodotokovi, bunari, septičke jame, autonomni vodovodi iz kojih se građani snabdevaju vodom za piće, javne deponije smeća i neka se utvrdjeno činjenično stanje ne ostavi da spava po kancelarijskim stolovima i čeka neko drugo vreme i nekog drugog. Skoro svako selo u smederevskoj opštini ima po nekoliko prirodnih izvorišta vode. Izvorišt su prepuštena zaboravu a mogla bi itekako da se urede, deci služe kao izletšte i izvorske hladne vode za poneti. Naravno sva ta izvorišta zaštititi (nacionalno su blago), a nesavesne zagađivače najoštrije kažnjavati. Ne samo novcem. Ima nas i takvih kojima novac ne znači puno, ali kad ga smestite u zatvor, zasigurno će dobro razmisliti šta mu valja činiti u buduće. Rešenje(a) zasigurno postoje samo treba dovesti u red, opametiti, civilizovati. U Evropu se ne ide sa čoporima pasa lutalica,

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.