Neispravna voda za piće na 20 česama u Novom Pazaru 1foto EPA-EFE/LYNN BO BO

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) iz Kraljeva izvršio je ispitivanje vode sa 41 javne česme na gradskom i seoskom području u Novom Pazaru.

Uzorkovanje je pokazalo da sa skoro polovine česama voda ne može da se koristi za piće.. To je posebno karakteristično za seosko područje, gde prednjače osnovne škole i njihova isturena odeljenja.

Od 20 neispravnih česama 12 je na sesokom području, od toga ispravnu vodu za piće nema 8 školskih mesta.

Ugroženo vodosnabdevanje je u OŠ „Dositej Obradović“ u selu Osaonica i njenim isturenim odeljenjima u selima Bele Vode, Buče i Muhovo, u OŠ „Rastko Nemanjić“ u Deževi i isturenim odeljenjima u Novopazarskoj Banji, Šaronju i Kovačevu i u isturenom odeljenu OŠ „Đura Jakšić“ u selu Brđani.

Ostale česme i kaptirani izvori, čija voda ne može da se koristi za piće, nalaze se na prilazima gradu iz pravca Tutina i Raške, na Odvraćenici, vrhu planine Golija i kod jedne seoske crkve.

Na gradskom području zabranjeno je korišćenje vode i sa dve poznate stare gradske česme Halimače, sva tri kraka, i Biserovače. I, na prethodnim ispitivanjima, voda sa ove dve česme nije mogla da se koristi za piće.

Kraljevački ZZJZ preporučio je „hitno preduzimanje sanitarnih mera“. Odmah je počela dezinfekcija neispravnih česama i čišćenje i hlorisanje bazena za vodu. Na sve kontrolisane česme jasno su obeležene nalepnicama na kojima piše da li voda može da se koristi za piće ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari