U Vašingtonu postoje mnoga različita mišljenja o zatvoru Gvantanamo koji se nalazi na Kubi i kako postupiti sa tamošnjim osumnjičenim teroristima, navode američki mediji, ali se oko jednoga svi slažu – da je to kompleksno pitanje i da neće biti lako riješeno. Načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen podržava ukidanje zatvora i navodi da se razmatraju brojne opcije.

Malen je za američke medije rekao da Pentagon ozbiljno radi na tome da ne prekorači krajnji rok koji je predsjednik Barak Obama odredio za ukidanje Gvantanama. „Tamo su pritvoreni neki stvarno loši ljudi i stoga je veliki izazov smisliti kako da ih držimo tamo gdje treba da budu, daleko od ratišta i što bliže samom Gvantanamu“, rekao je Malen.

Tokom protekle sedmice, američki senat se pridružio Predstavničkom domu i glasao protiv odobravanja sredstava za ukidanje Gvantanama dok administracija ne izradi detaljan plan o tome šta uraditi sa preostalim pritvorenicima. Posebnu brigu stvara jedna kategorija – pritvorenici koji se smatraju veoma opasnim, ali koji iz raznih razloga ne mogu da budu izvedeni pred sud.

Obama je iznio mišljenje da neki od njih mogu da budu premješteni u američke zatvore sa maksimalnim mjerama bezbjednosti. Republikanci, poput senatora Džona Kajla iz Arizone, odbacuju tu ideju. Njegov kolega u Senatu Dik Durbin iz Ilinoja, izrazio je drugačiji stav i podsjetio da su SAD već uspješno sudile teroristima te da se 347 osuđenih nalazi u zatvorima u Americi.

Bivši državni sekretar Kolin Pauel istakao je da je izgradnja zatvora u Gvantanamu bio jedan od nekoliko koraka preduzetih nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. kako bi se očuvala bezbjednost Amerike. On je dodao da je i administracija Džordža Buša takođe željela da zatvori taj objekat, ali da nije bila u stanju da pronađe odgovore na sve pravne nedoumice u vezi sa tim.

U međuvremenu, italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da je Italija voljna da pomogne SAD i preuzme neke od zatvorenika iz Gvantanama, ali će postupati u skladu sa ostalim članicama EU. „Moraćemo da vidimo šta će učiniti većina članova EU. Ukoliko možemo da učinimo uslugu američkom narodu, vladi mi ćemo to sigurno i učiniti“, rekao je Berluskoni. On je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži Si-En-En rekao da se Americi mora pomoći sa Gvantanamom jer „ne možemo misliti da se samo oni bore za sve nas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari