Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun založio se za hitan prekid vatre u Libiji gde su nastavljeni sukobi između pobunjenika i provladinih snaga. Ban je takav poziv uputio posle sastanka sa libijskim premijerom Bagdadijem Ali Mahmudijem i kazao da mu je zvaničnik iz Tripolija nagovestio da je režim Muamera el Gadafija spreman da odmah pristane na predlog međunarodne zajednice ukoliko UN i Afrička unija pošalju posmatrački tim u Libiju.

– Potrebno je najpre obustaviti sukobe u gradu Misurati i na drugim mestima da bismo mogli da isporučimo humanitarnu pomoć i nastavimo politički dijalog – rekao je generalni sekretar UN. Gadafijevi protivnici saopštili su da su potisnuli provladine trupe u istočna i zapadna predgrađa Misurate, kao i da su ih opkolili na aerodromu. NATO je juče ponovo bombardovao ciljeve u Tripoliju i prema rečima očevidaca vazdušni napadi trajali su gotovo sat.

Mnoge Gadafijeve pristalice u prestonici države izražavaju zabrinutost za sudbinu libijskog vođe i ocenile da narod plaća veliki ceh međunarodne intervencije pokrenute pre dva meseca u Libiji, prenose svetski mediji. Gadafi nije viđen u javnosti od vazdušnih napada Alijanse na rezidenciju libijskog lidera u Tripoliju izvedenih u noći između 30. aprila i 1. maja, kada je stradao njegov sin Saif al Arab i troje unučadi, zbog čega su se pojavili navodi da je libijski vođa ubijen u akcijama NATO. Kao argument za to navodi se da je od izbijanja pobune protiv njegovog režima Gadafi imao običaj da se često obraća javnosti, ali je od nedavno tu ulogu preuzeo premijer Bagdadi Ali Mahmudi. S druge strane, premijer tvrdi da je razlog Gadafijevog ćutanja žalost za izgubljenim članovima porodice.

– Gadafi je izgubio sina koga oplakuje. Vratiće se u naše redove uskoro – kazao je Ali Mahmudi.

EU otvara kancelariju u Bengaziju

Strazbur – Evropska unija će otvoriti kancelariju u Bengaziju, uporištu libijskih pobunjenika, kako bi pomogla protivnicima Gadafijevog režima i civilnom društvu, najavila je juče u Strazburu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

– Nameravam da otvorim kancelariju u Bengaziju kako bismo mogli da napredujemo po pitanju pomoći, kako bismo podržali civilno društvo i Prelazni nacionalni savet – rekla je Eštonova u Evropskom parlamentu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari