Milioni birača u Indiji juče su glasali u prvoj rundi opštih izbora koji će trajati mesec dana. Očekuje se relativno neizvesna trka između vladajuće koalicije, predvođene strankom Kongres, i opozicionog saveza okupljenog oko stranke Hindu nacionalista Baratije Džanate. Iz organizacionih i bezbednosnih razloga izbori se održavaju u pet faza i trajaće do 13. maja.

Prva je održana juče u 17 država u istočnim i centralnim delovima zemlje, a poslednja će biti organizovana za četiri nedelje. U prvoj fazi izbora biraju se 124 poslanika. Pravo glasa u najvećoj demokratiji na svetu ima više od 700 miliona građana. U obezbeđivanju izbora učestvuje više od dva miliona pripadnika indijske vojske i policije koji će u naredne četiri nedelje putovati iz jedne savezne države u drugu, kako bi sprečili da neka od naoružanih pobunjeničkih grupa poremeti glasanje. Maoistički pobunjenici su juče pucali na vojnike koji su patrolirali u istočnoj državi Džarhand i u napadu je poginulo šest vojnika, saopštila je policija. U susednoj državi Bihar, pobunjenici su napali izborno mesto u okrugu Gaja i ubili jednog policajaca.

U trci za 543 poslanička mandata učestvuju dve velike stranke, prisutne širom Indije i niz manjih političkih partija čija su uporišta u određenim saveznim državama ili u kastama. Jedna od dve velike stranke je Kongres, najveća partija dosadašnje vladajuće koalicije. U slučaju pobede na izborima Sonja Gandi, vođa vladajuće stranke Kongres, ponovo bi prepustila funkciju šefa vlade sadašnjem premijeru Manmohanu Singu i na taj način nastavila da vlada Indijom iz senke. Bez moćnog Gandi-Nehru klana, koji je obeležio indijsku politiku od sticanja nezavisnosti, šanse ove partije su znatno manje, smatra politolog Narasima Rao: „Indijci poštuju takve porodice i u njih imaju poverenje“. Za sina Sonje Gandi, Rahula, većse prognozira da će naslediti svoju majku na čelu partije Kongres. On inače predstavlja petu generaciju dinastije Gandi.

Druga opcija je da vladajuću koaliciju predvodi druga velika stranka, Baratija Džanata, partija desnice koja okuplja Hindu nacionaliste. Postoji i treća varijanta, da vladu formira savez malih levičarskih i regionalnih stranaka koji se zove Treći front. U tom slučaju na čelu vlade bi mogla da se nađe Majavati Kumari, žena koja želi da postane prvi premijer Indije poreklom iz najniže kaste „nedodirljivih“.

Izbornu kampanju u najvećoj meri obeležilo je sučeljavanje između glavnih suparnika, dveju velikih stranaka, Kongresa i Baratije Džanate. Hindu nacionalisti su akcenat stavili na pitanje bezbednosti, optužujući dosadašnju vladu da nije dovoljno učinila da zemlju zaštiti od terorizma, posebno od napada islamskih ekstremista koji su krajem prošle godine ubili više od 160 osoba u Mumbaju. Nakon tog napada, prvi čovek Baratije Džanate Lal Krišna Advani podgrejavao je atmosferu protiv Pakistana govoreći kako je upravo u toj zemlji planirana serija terorističkih napada. Takva retorika je u Indiji dobro primljena.

Stranka Kongres je predizbornu kampanju pre svega zasnovala na uspesima postignutim u područjima privrede i socijalne politike. Funkcioneri stranke ističu da je privredni rast stabilan i da iznosi do devet procenata, ali govore i o merama koje nameravaju da preduzmu kako bi ublažili posledice ekonomske krize. U Indiji su zbog te krize desetine miliona ljudi većostale bez posla. U anketama sprovedenim uoči izbora vladajuća koalicija sa Kongresnom partijom na čelu vodi ispred nacionalističke hinduističke stranke. Međutim, nijedna od dve velike stranke ne može očekivati apsolutnu pobedu na izborima. U takvoj situaciji mogli bi profitirati komunisti i regionalne partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari