Udovica Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, još nije odlučila da li će doći na otključavanje depoa sa zaostavštinom doživotnog jugoslovenskog predsednika, koji će biti otvoren u Narodnoj banci Srbije, dok će njena pravna zastupnica Bojana Pavlović Sarić biti prisutna.


Osim pravne zastupnice Jovanke Broz, otključavanju depoa prisustvovaće i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, pravni zastupnici drugih naslednika, predstavnici suda i Narodne banke Srbije, a o celom događaju vodiće se zapisnik.

Bojana Pavlović Sarić kaže za Danas da datum otvaranja sefova još nije određen, ali se očekuje da to bude u najskorijem roku, pošto sudija beogradskog Prvog osnovnog suda odredi tačan datum.

– Kao pravni zastupnik biću prisutna u Narodnoj banci Srbije, dok Jovanka Broz još nije donela odluku, ukazuje Pavlović Sarić.

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, kaže za naš list da neće biti na otvaranju depoa, ali da će njegov advokat tog dana biti u Narodnoj banci Srbije.

– Ukoliko sud bude zahtevao da se i ja pojavim, doći ću, u suprotnom biće prisutan moj advokat i on će voditi zapisnik o svemu što će biti u sefu, ističe Broz.

Misterija za advokate, ali i za naslednike i dalje je sadržina sefa. I Bojana Pavlović Sarić i Joška Broz na naše pitanje šta se može naći u sefovima odgovorili su kratko – „to niko ne zna“.

Prema nekim nagađanjima, u 11 vreća koje se nalaze u trezoru Narodne banke Srbije moglo bi da se nađe šest poslednjih Titovih predsedničkih plata u iznosu od 260.000 dinara, autorski honorari za knjige i nešto nakita. Spekuliše se da se između ostalog u sefu nalazi čak 2.663 zlatnika s likom cara Franje Jozefa. Tamo bi trebalo da bude i sve ono što je zatečeno posle smrti maršala u predsedničkoj vili u Užičkoj 15 u Beogradu.

Sve što bude pronađeno pridružiće se spiskovima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu i biće predmet ostavinske rasprave. Međutim, problem je i dalje sa spiskovima koje je trebalo da dostavi Muzej istorije Jugoslavije, nekadašnji Muzej „25 maj“. Pošto nije udovoljio zahtevima suda i nije poslao popis Titovih eksponata koji se tu nalaze u poslednje dve godine, sud mu je uputio nov zahtev uz pretnju novčanom kaznom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari