U narednih nekoliko dana Radnička partija Severne Koreje će održati prvu konferenciju delegata u poslednje 44 godine. Kako se navodi, preduzete su uobičajene mere opreza, te je smanjen protok saobraćaja u Pjongjangu. Osim toga, nedaleko od severnokorejske prestonice raspoređen je ogroman broj vojnika, oklopnih vozila i artiljerije, verovatno da bi učestvovali na paradi koja će biti priređena povodom konferencije.


Međutim, ostaje pitanje da li će taj događaj biti, kako pojedini analitičari veruju, odlučujući trenutak, kada će drugi put u istoriji ove autoritarne zemlje doći do smene vlasti. Nije tajna, bar van Severne Koreje, da je predsednik Kim Džong Il bolestan. Priča se da je doživeo moždani udar u avgustu 2008, i od tada su vidljive posledice oboljenja. Suočen sa svojom smrtnošću, stiče se utisak da aktuelni predsednik i sin osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, razmišlja da predsedničku palicu zadrži u krugu porodice. Dobri poznavaoci prilika saglasni su u oceni da je izabrani naslednik Kim Džong Ila njegov najmlađi sin i potpuni novajlija na političkoj sceni Kim Džong Un. Međutim, problem leži u tome što ima malo čvrstih dokaza za takav stav, budući da je objavljeno nekoliko izveštaja u severnokorejskim novinama u kojima se pominje samo Kim mlađi, ali ne i zvanično njegovo ime i prezime.

Upravo su iz tog razloga sve oči uprte u Radničku partiju i njenu predstojeću konferenciju kojom bi mogla jednom za svagda da se okončaju nagađanja o tome ko će naslediti Kim Džong Ila na predsedničkoj funkciji. Aktuelni lider Severne Koreje zvanično je imenovan na tu funkciju kao naslednik svoga oca, kada je unapređen na višu partijsku poziciju na kongresu održanom 1980. „Ukoliko Kim Džong Un bude na konferenciji imenovan za neku visoku partijsku poziciju, to znači da je on naslednik predsednika“, rekao je Čoi Džin Vu, istražitelj na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje, „Cilj je nesmetana promena vlasti, te je potrebno da stranka legitimizuje taj proces“. Međutim, analitičari ocenjuju da bi mogle iskrsnuti izvesne opasnosti u vezi s tim planom.

Kim Džong Il će možda uskoro biti previše bolestan da bi mogao efikasno da obavlja predsedničke dužnosti, ali će njegovog sina mnogi oceniti kao previše mladog, ocenjuju analitičari. U tom slučaju, smatraju oni, ostali pripadnici elitnih krugova će se gotovo sigurno boriti za predsedničku poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari