Pokret „mladih revolucionara“ u Jemenu pozvao je juče na formiranje prelaznog predsedničkog saveta koji bi rukovodio državom nakon odlaska ranjenog predsednika Alija Abdalaha Saleha na lečenje u Saudijsku Arabiju.

U saopštenju koje je dobio Frans pres, mladi demonstranti predlažu formiranje predsedničkog saveta koji bi predstavljao sve političke snage i čiji bi zadatak bio da formira vladu tehnokrata, prelazni nacionalni savet i da izradi novi ustav. Mladi opozicionari u Jemenu koji od 21. februara kampuju na jednom trgu u Sani zahtevajući ostavku predsednika Saleha koji je na vlasti 33 godine, još jednom su izrazili zadovoljstvo odlaskom šefa države. „Revolucija je postigla svoj prvi cilj: sklonili smo Saleha“, navodi se u saopštenju opozicionih aktivista, koji dodaju da će nastaviti da kampuju „sve do ispunjenja svih ciljeva“ njihovog mirnog pokreta.

Desetine hiljada ljudi u Sani proslavilo je u nedelju odlazak predsednika Saleha u Rijad, a opozicija je odlučna da ne dozvoli njegov povratak u zemlju. Prema rečima jednog saudijskog zvaničnika, jemenski predsednik, koji je uspešno operisan u nedelju, namerava da se vrati u zemlju „nakon dvonedeljnog oporavka“ od hirurškog zahvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari