Odobravanje preporuke da Palestina postane punopravna članica Uneska „nejasno“ je i „neobjašnjivo“, ocenila je američka državna sekretarka Hilari Klinton. Na konferenciji za novinare tokom posete Dominikanskoj Republici, šefica američke diplomatije zatražila je da se pitanje statusa Palestine vrati na pregovarački sto i nije isključila mogućnost da SAD prekinu da pomažu agenciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu, čije je sedište u Parizu.


– Moram da kažem da mi deluje prilično nejasno i neobjašnjivo da postoje organi UN koji donose odluku o statusu neke države dok je njen zahtev o punopravnom članstvu u UN u procesu pred Savetom bezbednosti UN – kazala je Hilari Klinton, koja učestvuje na ekonomskom forumu u Santo Domingu. Palestinci su u sredu zabeležili prvu diplomatsku pobedu u svom nastojanju da im se prizna država kada je u Unesku odobrena preporuka da Palestina postane punopravna članica te agencije UN.

Prema izvorima u Unesku, Izvršni savet tog tela je sa većinom od 40 glasova od 58 odobrio preporuku da se Palestini da status punopravne članice. Četiri zemlje su glasale protiv takvog predloga, uključujući SAD, a njih 14 se uzdržalo, među kojima Francuska i Španija. Predlog, podnet na inicijativu grupe arapskih zemalja, biće krajem meseca prosleđen Generalnoj konferenciji Uneska na konačno usvajanje.

Da bi dobila status punopravne članice, Generalna konferencija Uneska treba da usvoji preporuku dvotrećinskom većinom od 193 zemlje članice, na sastanku koji će se održati od 25. oktobra do 10. novembra u Parizu. Odobrenje te preporuke ima veliki simbolički značaj u trenutku kada Palestinci traže punopravno članstvo u UN u zahtevu podnetom Savetu bezbednosti svetske organizacije. SAD su rekle da će uložiti veto na zahtev u Savetu bezbednosti, dok je Francuska predložila da se Palestini da status države posmatrača tako što bi taj predlog bio podnet Generalnoj skupštini UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari