Radnici Medoprodukta iz Tavankuta, koji štrajkuju već tri nedelje zbog toga što im vlasnik Živojin Đorđević duguje višemesečne zarade, ovog puta su organizovati protest usred naselja u kojem radi ovaj pogon za preradu voća i povrća. Tokom protestne šetnje selom oni su na transparentima nosili poruke uglavnom upućene vlasniku, poput „Robovlasnik Medoprodukta menadžer godine“, „Đorđeviću, gasiš firmu i selo u kojem si odrastao“, „Žiko, plati dug od 8,5 miliona, mole te Tavankućani jer se boje amonijaka“…

Oko 150 radnika ove fabrike dvadesetak minuta je blokiralo saobraćaj u centru sela, želeći da i na ovaj način skrenu pažnju svojim sugrađanima i javnosti uopšte na položaj u kojem su se našli od pre nekoliko meseci. Na konferenciji na trgu sela Ištvan Huđi, sekretar Gradskog veća Samostalnog sindikata, rekao je da je štrajkački odbor uputio ponovo dopis na petnaestak adresa na svim nivoima, od državnog do gradskog, ali i MUP-u i Okružnom tužilaštvu, u kojem upozoravaju na dramatično stanje radnika Medoprodukta.

Činjenica je da vlasnik fabrike Živojin Đorđević i dalje odbija razgovor sa radnicima u štrajku, da je žiro-račun blokiran već duže vreme, a radnici su januara ove godine dobili samo pola plate. Firma im, inače, duguje zarade još od oktobra prošle godine, a nisu uplaćeni ni porezi ni doprinosi, što govori, kako su napomenuli štrajkači, da je Medoprodukt upropašćen kriminalnim radnjama.

– Još jednom pozivamo Živojina Đorđevića da se urazumi i sedne sa radnicima, i kaže da li će preneti akcije na drugoga, ili ih prodati. Naše je mišljenje da je najbolje da ih ustupi radnicima, koji će bolje brinuti o preduzeću od njega – rekao je Huđi.

Protestu se priključio i Petar Horvacki, zamenik gradonačelnika, i najavio da je već zakazan sastanak sa pokrajinskim sekretarom za rad, socijalnu brigu o ravnopravnost polova Miroslavom Vasinom, na kojem će se razgovarati o sudbini ovog preduzeća.

Predsednik štrajkačkog odbora Branislav Matić upozorio je na opasnost od curenja amonijaka ukoliko se bude ponovo isključila struja, a prema informacijama koje oni imaju, struje će biti još mesec dana, jer firma ne plaća račune. S obzirom na to da u fabrici postoje ogromne hladnjače, curenje amonijaka je velika ekološka opasnost po čitavo selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari