"Nekad je bilo solidarnosti, a danas su uzori starlete i kriminalci": Godišnjica smrti Josipa Broza Tita obeležena u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

Polaganjem crvenih ruža na spomenik Josipu Brozu Titu, u Užicu je obeležena 43. godišnjica njegove smrti. Nekadašnji doživotni predsednik SFRJ preminuo je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Pre toga, prisutni su minutom ćutanja odali poštu nastradalima u tragediji koja se dogodila u sredu ujutro u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Cveće na Titov spomenik su položili članovi SUBNOR, Udruženja boraca Sevojna, SPS, Udruženja veterana ratova devedesetih Zlatiborskog okruga, Samostalnog sindikata za više opština Zlatiborskog okruga, Udruženja akcijaša, Udruženja penzionera i drugih organizacija.

„Tito je ostavio neizbrisiv trag u gradu, koji je s ponosom nosio njegovo ime i koji je izgrađen u njegovo vreme“, kazao je Vojin Mrđa, sekretar užičkog odbora SUBNOR.

"Nekad je bilo solidarnosti, a danas su uzori starlete i kriminalci": Godišnjica smrti Josipa Broza Tita obeležena u Užicu 2
Foto: Privatna arhiva

Zahvalivši se Narodnom muzeju Užice na tome „što čuva uspomene na Tita“ i što je taj spomenik sačuvao i zaštitio, nakon njegovog uklanjanja sa Trga partizana, 1991. godine u, kako je rekao, „smutnim vremenima“.

On je izrazio žaljenje zbog tragedije u beogradskoj školi, za koju je rekao da je „zavila Srbiju u crno“, a potom govorio o „negativnim pojavama koje“, kako je rekao, „mahom stižu sa Zapada, poput narkomanije i sistema u kome roditelji postaji robovi radnog mesta“.

„Umesto radnog vremena od sedam do dva, majke sada rade do pet popodne. Bore se i rade na dva mesta da bi deci obezbedile pristojno detinjstvo. Školski sistem je zanemaren, a ugled prosvetnih radnika srozan“, poručio je Mrđa.

"Nekad je bilo solidarnosti, a danas su uzori starlete i kriminalci": Godišnjica smrti Josipa Broza Tita obeležena u Užicu 3
Foto: Privatna arhiva

Nekadašnji radnik Valjaonice bakra i aluminijuma u Sevojnu, kasnije i predsednik Samostalnog sindikata u Zlatiborskom okrugu, Petrašin Drulović kaže da je „život u siromaštvu posle Drugog svetskog rata bio težak, ali da je bilo solidarnosti među ljudima i želje da se izgradi bolja budućnost“.

„Danas živimo u turbulentnom vremenu, u kome je mera vrednosti to ko koliko ima para, što polako prihvataju i deca“, naveo je Drulović i dodao da su „starlete i kriminalci postali uzori deci i mladima“.

„Vratiće se“ Tito  

Vojin Mrđa je naveo da se nada da će „doći vreme kada će Titov spomenik“, koji je 1991.  godine uklonjen sa Trga partizana i smešten u dvorište Narodnog muzeja, „biti vraćen na mesto na kome je bio od 1961. godine“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari