Safet Kovačević, poslednji pešterski nomadFotografija: Hido Muratović

Izolovanih ljudi od sveta skoro da nema u 21. veku. Osim Safeta Kočovića (58) koji živi potpuno sam na Pešteru, u selu Pode. Nekada, kako kaže, prođu i meseci, a da ne vidi živog čoveka.

Safet u svojoj brvnarici živi sam, a prehranjuje se tako što se bavi stočarstvom. Društvo mu prave brojne životinje, a kao prevozno sredstvo koristi svog konja.

Do pre nekoliko godina nije imao ni struju u kući, pa su mu je putem donacija uvedena. Ima skoro nikakav ili veoma slab kontakt sa ljudima, pa zato i ne čudi što se nije šišao godinama i što je odlučio da živi sam, daleko od svih.

Do Safetove kuće ne postoji čak ni put, već samo improvizovani utabani putići. Zimi od snega i vetra ne može da se spusti ni do prodavnice, pa mu namirnice obično donosi Hido Muratović, humanitarac.

Safet Kovačević, pešterski nomad
Fotografija: Hido Muratović

Naš nomad sve poslove obavlja sam, kuva, sređuje oko kuće, sam je uveo vodu i sam se snalazi za ogrev, koji prikuplja preko leta znajući da ga očekuje teška pešterska zima.

– Ovde morate da se spremite pola godine unapred za zimu, jer kad padnu snegovi, izlaska nema. Kupi sve sto treba i zimi samo gledaj stoku. Ko medved, do proleća mi nema mrdanja – govori kroz osmeh Safet.

Struja, koja mu je uvedena pre desetak godina, mu jako znači, najviše zbog svetla u štali gde mu se nalazi stoka.

– Dobio sam i televizor i radio, ali ništa mi to nije da nemam struje u štali. Sad mi stoka ima svetlo i ja ako uveče hoću kod njih, lakše se snađem – priča on.

Safet Kovačević, pešterski nomad
Fotografija: Hido Muratović

Kaže da prođu meseci, a da ne vidi živog čoveka.

– Da ne moram da odem do prodavnice i tamo stupim u komunikaciju sa ljudima, ni tada ih ne bih viđao – iskren je Safet.

Safet Kovačević, poslednji pešterski nomad
Fotografija: Hido Muratović

Kovačević gaji svojih šest krava, isto toliko ima i ovaca, dva konja, pse i dosta mačaka, a ponekad mu društvo prave i divlje životinje, kao što su vukovi i lisice.

Mačke Safeta Kovačevića
Fotografja: Hido Muratović

Safet kaže da je od majke naučio da kuva jer joj se stalno vrzmao oko šporerta dok je spremala hranu.

-Mama mi je sve govorila: „Što te Bog ne dade ko žensko, da gledaš kako se zaprži pasulj i uopšte spremi jelo“. To mi sad sve valja što sam naučio od nje – priča kroz setu Safet.

Na pitanje kakav je život u samoći, Safet odgovara:

– Nije baš sjajan, mogu ti reći. Preko dana imam ovaj radio i bavim se stokom i tako nekako prođe. Televizo ne radi, jer mi je vetar slomio antenu jesenas, ali preko radija bar čujem kako će vreme da bude i muziku. Ako prehladim imam andola, ali i tada moram da gledam stoku, ko bi drugi – objašnjava on svoj život.

Safet Kovačević, poslednji pešterski nomad
Fotografija: Hido Muratović

Dok korona virus nije bio prisutan, odlazio je na vašare i svadbe i tamo upoznavao ljude, a i žene.

– Družili smo se po vašarima, sada ova korona učini svoje i ne viđam nikoga. Izgleda mi nije sudbina da se oženim. Meni bi trebala jedna penzionerka, da se družimo i da mi pomaže oko kućnih poslova, da mogu da progovorim sa njom, ništa drugo – priča taj gorštak.

Safet Kovačević, pešterski nomad
Fotografija: Hido Muratović

U Safetovom selu nekada je bilo dosta naroda, ali su svi trbuhom za kruhom, otišli. Iako živi tako kako živi, on ne želi da napusti kuću u kojoj se rodio i kao njegove nekadašnje komšije pređe u grad.

– A gde da idem? Ovo je moja kuća, tu sam uveo vodu i struju, tu su mi životinje. Naši stari su videli veliku muku dok su to imanje kupili, održavali, da čovek sve to ostavi tek tako i ode negde u najam, ni to ne ide – iskren je Kovačević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari