Sanitarna inspekcija Jablaničkog okruga evidentirala je neispravnost vode za piće u osamnaest od 41 kontrolisanog školskog objeka u minule dva meseca, od kojih je petnaest u leskovačkoj opštini.

Kako ističe dr Goran Stamenković, načelnik sanitarne inskekcije, zabrinjava podatak da je kod velikog broja vaspitno-obrazovnih ustanova koje su, inače, dobile uređaje za dezinfekciju vode, stanje nezadovoljavajuće, što upućuje na zaključak da se ne koriste kako je propisima predviđeno.

Zbog propusta koji su uočeni prilikom poslednjih kontrola, inspektori su doneli 26 rešenja, a u četiri slučaja je bilo privremeno zabranjeno korišćenje školskih objekata u Babičkom, Razgojni, Ravnom Polju i Strojkovcu, ali su ubrzo dve zabane stavljene van snage, jer su direktori otklonili nedostatke.

– U dvanaest škola zbog bakteriološke neispravnosti doneli smo rešenja o zabrani korišećenja vode za piće. U jednom broju škola, kao što je slučaj sa vaspitno-obrazovnim ustanovama u Velikom Trnjanu, Brestovcu i Manojlovcu, posle našeg upozorenja, uočene slabosit su otklonjene – podseća dr Stamenković.

Minulih dana su takođe kontrolisani gotovo svi ugostiteljski objekti u blizni oko tridesetak škola i kod jednog broja utvrđena je mikrobiološka neispravnost, ali nisu doneta rešenja o zatvaranju.

Zbog nepovoljnog stanja vode, ali i vodovoda u školama, Gradska uprava za obrazovanje leskovačke opštine potpisala je poseban ugovor sa JKP Vodovod i Domom zdravlja o detaljnoj kontroli 46 školskih objekata. Precizirano je da se dva puta mesečno proverava voda u svakoj vaspitno-obrazovnoj instituciji i zaključeno da uređaji za dezinfekciju vode budu stalno u funkciji, što do sada nije bio slučaj.

Prekršajne prijave

Zbog neispravnosti koje su uočene u objektima brze hrane, podneto je 13 prekršajnih prijava, ali je istovremeno zbog neispravnih briseva sa ruku radnika i radnih površina izrečeno tridesetak mandatnih kazni. Dosadašnja kontrola je pokazala da je stanje ubedljivo najgore u leskovačkoj opštini, a zatim u Medveđi, Vlasotincu i Lebanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari