Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je u Crnoj Gori na delu anticrkvena kampanja „u izvesnoj vezi sa predstojećim popisom stanovništva“. U kampanji, navedeno je, „učestvuje jedan broj medija i pojedinaca iz vrha vlasti“, a do Mitropolije stižu žalbe o „sistematskom nasilju i propagandi po školama i preduzećima u korist „crnogorstva“, a protiv Srba i „srpstva“ na sledećem popisu“.


– Činjenica je da je u Crnoj Gori od 1941. do početka devedesetih godina prošlog veka postojao strah građana kada je reč o javnom izjašnjavanju. Danas naši sveštenici, monasi i monahinje od građana dobijaju informacije o različitim vrstama pritisaka koji su svojstveni društvima u tranziciji. Istraživanja ukazuju da građani Crne Gore najviše veruju Vladi, ali istovremeno više od 50 odsto građana ima strah od javnog izjašnjavanja – kazao je za Danas Velibor Džomić, sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom tvrdnje izrečene u saopštenju Mitropolije da neke od vladajućih stranaka u Crnoj Gori imaju „nesumnjivo fašistoidnu ideologiju“, Džomić navodi da je „više nego jasno da se samo Mitropolija crnogorsko-primorska izdvaja iz opšteg pravnog konteksta u Crnoj Gori“.

– Osećamo se kao na stubu srama, izloženi svakoj vrsti neargumentovane klevete. Mitropoliju optužuju da ne poštuje zakone i da ne posluje legalno, a sve na osnovu medijskih spekulacija. SPC u Crnoj Gori je diskriminisana i u lošem je položaju – istakao je Džomić.

Kada je reč o crkvi na Rumiji, čije rušenje zahteva deo crnogorske javnosti, Džomić je rekao da „u Crnoj Gori postoji još 10.700 objekata koji imaju istu pravnu sudbinu“. Mitropolija drži da je crkva „samo povod za pokušaj mnogo ozbiljnijeg i sveobuhvatnijeg „obračuna“ sa Crkvom“. Na pitanje da li vlast u Crnoj Gori, prema njegovom mišljenju, govori jednim glasom kada je reč o SPC, Velibor Džomić je naveo da nema dovoljno informacija o tome.

– Izjava su dosta neujednačene. Izjave mogu biti ovakve ili onakve, ali insistiramo na poštovanju prava građana – kazao je Džomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari