Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je juče da su neki sveštenici u toj državi „upregli veru u kolo mržnje i razaranja“ i pozvao političare da „stanu sa zakonom i pravdom“ pred Cetinjski manastir, sedište Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC). Krivokapić je ovu tvrdnju izrekao na svečanoj akademiji u Zetskom domu na Cetinju održanoj povodom 180. godišnjice smrti Petra Prvog Petrovića Njegoša, crnogorskog vladike i vladara. Predsednik parlamenta naveo je da je Sveti Petar vodio Crnu Goru „od vojnog logora ka jakoj državi“, a veru vešto koristio u plemenite političke svrhe.

– Nasuprot njemu, neki ovdašnji sveštenici su veru upregli u kolo mržnje i razaranja. Zato je Petar Prvi svet, a oni bruka naša jer mu zemni ostaci još nisu slobodni kao njegova Crna Gora, kazao je Krivokapić. Posmrtni ostaci crnogorskog vladara i vladike nalaze se u Cetinjskom manastiru. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji boravi u trodnevnoj poseti Crnoj Gori, služio je juče na Cetinju patrijaršijsku liturgiju i učestvovao u presvlačenju u novu odeždu Svetog Petra Cetinjskog. Takođe je prisustvovao lučindanskoj akademiji u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Patrijarh je u prvu posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na poziv mitropolita Amfilohija došao u subotu uveče povodom obeležavanja 180 godina od smrti Svetog Petra Cetinjskog. Kako je najavljeno, njegova svetost će danas u manastiru Ždrebaoniku kod Danilovgrada celivati mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog, naslednika Svetog Save, na čijem se tronu nalazi kao patrijarh srpski. Takođe će posetiti i manastir Ostrog. Patrijarh srpski Irinej posetiće i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koji je u izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari