Jučerašnji skup čija je glavna svrha da se ubrzaju istrage ubistava novinara, kao i nalaženje i kažnjavanje krivaca za pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića, pretnje Dinku Gruhonjiću i Milošu Vasiću i napad na novinare u Novom Pazaru, otvoren je kratkim filmom u kojem se otvorenim pitanjem „Da li Srbija postaje zemlja demokratije ili represije?“ javnost podseća na sve ove slučajeve.

Jučerašnji skup čija je glavna svrha da se ubrzaju istrage ubistava novinara, kao i nalaženje i kažnjavanje krivaca za pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića, pretnje Dinku Gruhonjiću i Milošu Vasiću i napad na novinare u Novom Pazaru, otvoren je kratkim filmom u kojem se otvorenim pitanjem „Da li Srbija postaje zemlja demokratije ili represije?“ javnost podseća na sve ove slučajeve. Film koji je uradila ekipa B92 na čelu s Brankicom Stanković, kao eksplicitno upozorenje u kakvim uslovima rade novinari u Srbiji, biće emitovan u udarnim terminima na svim televizijskim stanicama.

Peticijom u zaštitu novinara

„Izražavamo svoju punu solidarnost sa svim koleginicama i kolegama koji su žrtve napada političkih i ekonomskih moćnika, kao i raznih zastupnika prljavog kapitala i raznih ekstremističkih ideoloških grupacija i pojedinačnih nasilnika“, navodi se u Peticiji DOSTA koju su sačinili Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

„Zahtevamo od nadležnih da počinioci napada i autori pretnji pod hitno budu pronađeni i adekvatno sankcionisani i podsećamo da je nečinjenje vrsta saučesništva.

Tražimo da što pre bude formiran fond novinarske solidarnosti. Dobrovoljni prilozi i donacije iz tog fonda koristiće se u svrhe pravne i medijske zaštite novinara i uopšte promocije novinarske solidarnosti. Solidarnost neće obuhvatiti slučajeve u kojima su se mediji i novinari ogrešili o principe profesije, o etički kodeks, ili o zakone ove države.

Tražimo da napad na novinare uvek bude vest dana u svim medijima.

Tražimo da mediji konkretizuju akciju solidarnosti s napadnutim kolegom tako što će sve svoje snage usmeriti ka rasvetljavanju pozadine napada i utvrđivanju odgovornosti počinilaca.

Zahtevamo od profesionalnih medijskih udruženja, udruženja novinara, sindikata i redakcija da se objedine oko ove zajedničke akcije.

Pozivamo sve koleginice i kolege, sve javne ličnosti i sve građane Srbije da potpišu peticiju za zaštitu novinara i svoga prava na potpuno, objektivno i slobodno informisanje.

Zaustavimo ponižavanje novinarske profesije, dignimo glavu i pokažimo zube!

Stop šikaniranju i pretnjama! Pronađite počinioce! DOSTA je bilo ponižavanja novinarske profesije!“, zaključuje se na kraju Peticije.

Javnosti je upućen i Proglas kojim se inicira osnivanje novinarskog fonda solidarnosti, a učesnici tribine, kako novinari tako i javne ličnosti, pokrenuli su i peticiju kojom se od nadležnih zahteva da obezbede normalne uslove za rad novinara u Srbiji. Koliko je to važno pokazuje i podatak koji je iznela predsednica NUNS: od decembra 2006. do danas u Srbiji bilo je više od sto napada na novinare i aktiviste nevladinih organizacija

Solidarnost Roditelja u crnom

Podršku novinarima uputili su i Roditelji u crnom. Reč je o očevima i majkama 49 vojnika stradalih tokom poslednjih nekoliko godina na odsluženju vojnog roka u kasarnama u Srbiji. Odazivajući se novinarskom pozivu na solidarnost, oni su u ime svoje ubijene dece zatražili solidarnost i istrajnost u zahtevima da se istraže sve smrti regruta za koje oni direktno optužuju vojne vlasti.

Prema rečima Miloša Vasića, novinara Vremena, posle pokušaja ubistva Dejana Anastasijevića i njegove porodice došlo je do „sistematskog i dobro planiranog razvodnjavanja slučaja i pokušaja da se s njega skrene pažnja na druge stvari“. Vasić, koji je i sam meta verbalnih napada, ali i otvorenih poziva na linč, posebno ljubitelja radio stanice Fokus, smatra da danas u Srbiji prisustvujemo „putujućem fašizmu“ i da svako može da preti novinarima.
– Sudovi osećaju potrebu da prihvate svaku tužbu za klevetu iako neke mogu i da odbace – kaže Vasić pozivajući izvršnu vlast „da pokaže entuzijazam i napad na Dejana Anastasijevića istraži kako treba i pronađe počinioce“.
Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić insistira na solidarnosti među novinarima iako živimo i radimo „u vremenu kada je ta profesija devastirana i omalovažena i kada postoje razlike i među novinarima“. Podsećajući da neki ministri novinare šutiraju, dok im drugi savetuju preseljenje na više spratove, Gruhonjić je pozvao sva novinarska udruženja, redakcije i sindikate da se priključe akciji NUNS i NDNV da se formira fond solidarnosti.
– Napadi na novinare moraju u svim medijima da budu vest dana – kaže Gruhonjić, dodajući da i novinari moraju sprovoditi svoje nezavisne istrage svih napada na kolege.
Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta i član Izvršnog odbora NUNS, upozorava da odsustvo predstavnika vodećih političkih partija pokazuje da se na problem napada na novinare i dalje gleda kroz političku prizmu „a ne kao na problem stvaranja atmosfere u društvu u kojoj se niko neće usuditi da napadne novinare“.
– Mediji sami ne mogu mnogo doprineti stvaranju takvih okolnosti u društvu, već to moraju da rade političke elite i vlast – uveren je Janjić.
Pozivu organizatora da iskažu solidarnost odazvali su se predstavnici Liberalno-demokratske partije (Čedomir Jovanović i Nikola Samardžić), Lige socijaldemokrata Vojvodine (Nenad Čanak), Demokratske stranke (Milan Marković) i G17 Plus (Ivana Dulić Marković). Predstavnici nevladinog sektora bili su najbrojniji, a pozivu na solidarnost nije se odazvala ni većina glavnih urednika, kao ni predstavnici Udruženja novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari