Pre mesec dana u novopazarskoj Staroj čaršiji do temelja je porušen objekat u izgradnji. Ovdašnja građevinska inspekcija je realizovala odluku Skupštine opštine Novi Pazar. Vlasnik Raif Bejtulahović će pravdu potražiti na sudu.
Pre tri godine, Bejtulahović je za 75.000 evra kupio nešto više od 70 kvadratnih metara u Staroj čaršiji i na tom mestu postavio montažni objekat za prodaju brze hrane, ali je počeo i da traži dozvole za nadogradnju u visini već sagrađenih objekata koji imaju spratnost.

Pre mesec dana u novopazarskoj Staroj čaršiji do temelja je porušen objekat u izgradnji. Ovdašnja građevinska inspekcija je realizovala odluku Skupštine opštine Novi Pazar. Vlasnik Raif Bejtulahović će pravdu potražiti na sudu.
Pre tri godine, Bejtulahović je za 75.000 evra kupio nešto više od 70 kvadratnih metara u Staroj čaršiji i na tom mestu postavio montažni objekat za prodaju brze hrane, ali je počeo i da traži dozvole za nadogradnju u visini već sagrađenih objekata koji imaju spratnost. Dozvole je čekao dve godine i jesenas je počela izgradnja objekta koji ima podrum, prizemlje i sprat. Nadležna opštinska inspekcija radove je privremeno zaustavila, a Bejtulahović ih ubrzo nastavio pozivajući se na dozvole Ministarstva za infrastrukturu. On tvrdi da je Rajko Čubrić, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, snimio teren i dao uslove za proširenje i nadgradnju, a Zavod u Beogradu je to prihvatio i sa tadašnjim ministarstvom za kapitalne investicije, sa potpisom državnog sekretara Milana Miljevića, overio projekat. Investitor je uredno platio 20.040 dinara opštinskih taksi za svoj objekat. Ministarstvo za infrastrukturu je u maju izdalo rešenje o odobravanju izgradnje, a 10. oktobra ukinulo rešenje Odeljenja za inspekcijske poslove opštine Novi Pazar o rušenju objekta. Raif Bejtulahović ima sve „crno na belo“, ali mu to nije mnogo vredelo pred lokalnim parlamentom i inspekcijskom službom.
Građevina, u koju je uložio oko 15.000 evra, srušena je. Iz Odeljenja za urbanizam opštine Novi Pazar, objašnjeno je da je ovom investitoru izdata dozvola samo za rekonstrukciju objekta. Na sudu tek treba da se dokaže čije rešenje je „starije“ – Ministarstva za infrastrukturu ili Opštinskog odeljenja za inspekcijske poslove.
U vreme rušenja gradom su kružile mnogobrojne priče. Pominjala se partijska pripadnost i licitiralo od 12.000 do 20.000 evra koje treba da se daju „nekom iz lokalne vlasti i problema neće biti“.
– Niko direktno iz lokalne vlasti nije dolazio kod mene da mi traži pare, ali su dolazili neki njihovi saradnici i „savetovali“ me da nekom dam neke pare – kaže Bejtulahović.
Ovaj događaj ponovo je u Novom Pazaru intenzivirao priče ko, gde i kako može da gradi svoje objekte. Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika često ukazuju da je kulturno-istorijsko nasleđe u Novom Pazaru ugroženo divljom izgradnjom i da preti opasnost da ovdašnji spomenici kulture budu skinuti sa liste svetske kulturne baštine. Narušavanje ambijentalne celine posebno je vidljivo u Staroj čaršiji koja je pre skoro tri decenije proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju. Šarenilo investitorskih ukusa ostavilo je samo obrise starine, koja se na drugim mestima svrstava u turističke potencijale. U ovom delu se nalazi i Altun-alem džamija, takođe, spomenik kulture. „Opasana“ je visokim novosagrađenim objektima koji se nikako ne uklapaju u ambijentalnu celinu, ali njihove investitore zvanične institucije na diraju, a komentari građana služe za ličnu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari