Nelson Mandela, koji je imao ključnu ulogu u okončanju aparthejda u Južnoj Africi i koji se uzdigao od zatvorenika do predsednika, proslavio je 90-ti rođendan. Nakon više javnih nastupa širom sveta u proteklih nekoliko nedelja, on je rođendan proslavio u krugu porodice u rodnom selu.

Nelson Mandela, koji je imao ključnu ulogu u okončanju aparthejda u Južnoj Africi i koji se uzdigao od zatvorenika do predsednika, proslavio je 90-ti rođendan. Nakon više javnih nastupa širom sveta u proteklih nekoliko nedelja, on je rođendan proslavio u krugu porodice u rodnom selu. Frederik Viljem de Klerk, bivši lider Južne Afrike, ukazao je počasti čoveku koji ga je nasledio. Mandela je proveo u zatvoru 27 godina kao lider zabranjene pertije Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), a potom je postao prvi crni predsednik zemlje. Od kada je sišao s predsedničke funkcije 1999, Mandela je najugledniji ambasador Južne Afrike koji sprovodi kampanju u borbi protiv HIV/Aids i pomaže naporima da njegova zemlja dobije pravo da bude domaćin Svetskog prvenstav u fudbalu 2010. Bivši južnoafrički predsednik se 1984. sa svojih 85 godina povukao iz javnosti da bi provodio više vremena sa porodicom i prijateljima i predavao se „spokojnom razmišljanju“. Zvanična proslava rođendana biće održana danas. „Počastvovani smo vašom željom da proslavite rođendan jednog starca u penziji koji više nema ni moć ni uticaj“, izjavio je Mandela.
De Klerk, koji je zajedno s Mandelom 1993. dobio Nobelovu nagradu za mir, opisao je Mandelu kao jednu od najvećih političkih figura 20. veka. „Nakon inauguracije Mendela je upotrebio šarm da promoviše pomirenje i ukalupi naše veoma raznolike zajednice u jednu multikulturnu naciju“, izjavio je poslednji predsednik u eri aparthejda u Južnoj Africi.
Mandela je juče obeležio 10 godina braka s trećom suprugom Gracom Mačelom. „On je jednostavno divan muž i mi zajedno uživamo u svakom novom danu kao da je poslednji“, izjavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari