Protiv grupe izgrednika koji su prošle subote uveče u dva navrata fizički napali i vređali na nacionalnoj i verskoj osnovi učesnike Mirovnog karavana (koji upravo putuje kroz zemlje bivše Jugoslavije) Policijska uprava neće podneti krivične prijave zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje, saopšteno je juče u niškoj policiji koja je ocenila da „nema dokaza“ da je izvršeno takvo krivično delo, niti da su napadači skinhedsi.

Protiv grupe izgrednika koji su prošle subote uveče u dva navrata fizički napali i vređali na nacionalnoj i verskoj osnovi učesnike Mirovnog karavana (koji upravo putuje kroz zemlje bivše Jugoslavije) Policijska uprava neće podneti krivične prijave zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje, saopšteno je juče u niškoj policiji koja je ocenila da „nema dokaza“ da je izvršeno takvo krivično delo, niti da su napadači skinhedsi. Posle ovakvog policijskog „izjašnjenja“, Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora Mirovnog karavana, osudila je ovakvu policijsku „praksu“ i najavila da će sama podneti krivične prijave zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje protiv grupe skinhedsa, od kojih neke „znaju od ranije“.

Godina dana zatvora za skinhedsa

Pred niškim Okružnim sudom Dušan Đorđević (23) prošle godine osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana zbog više krivičnih dela izazivanja rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti. U presudi je navedeno da je u toku postupka dokazano da je Đorđević 20. jula 2003. godine posle žurke na Pravnom fakultetu u čast sportista iz susednih zemalja na vozilu sportista iz Albanije ispisao kukaste krstove i grafite Srbija Srbima i Umrite Šiptari. Đorđević je ponovio isto (ne)delo 30. aprila 2004. godine, kada je na zidovima OŠ Vuk Karadžić, koju uglavnom pohađaju đaci romske nacionalnosti, ispisao grafite. Ova škola goreće kao džamija, Mislili ste da nas više nema ali ste se zajebali, Mi smo jači neko ikad, Sada počinjemo od najmlađih i Ni murija vam nije dovoljna – Skinhedsi. Đorđević je i 1. maja 2004. godine u centru Niša više puta fizički napao i potegao nož na građane romske nacionalnosti Esmu Jusifović i njenog sina Milana Sinanovića, navedeno je u presudi.

Ni u prvom policijskom saopštenju, izdatom ubrzo posle upada grupe nasilnika na žurku mirovnjaka na Pravnom fakultetu, koji je prerastao u masovnu tuču unutar i ispred fakulteta, ne navodi se da su skinhedsi „remetili javni red i mir“. Faktografski je saopšteno da su nešto iza ponoći u Klub Pravnog fakulteta „tri lica nasilno pokušala da uđu na žurku zatvorenog tipa u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava“, zbog čega je izbila tuča između njih i obezbeđenja žurke, u kojoj je jedna osoba zadobila lakše telesne povrede. Malo kasnije ista grupa je izazvala tuču ispred Pravnog fakulteta i u njoj je teže povređen jedan od napadača koji se sada nalazi na lečenju u niškom Kliničko-bolničkom centru. Policija nije obezbeđivala žurku jer njeni organizatori „nisu prijavili javni skup“, ali je odmah započela „intenzivan rad na pronalaženju aktera narušavanja javnog reda i mira“.
Načelnik policije niške PU Saša Mišković juče je precizirao da će policija podneti krivične prijave protiv D. Đ. i Ž. L. zbog nasilničkog ponašanja, kao i prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira protiv drugih napadača koji su učestvovali u tuči. On je dodao da „ovaj događaj još uvek nije do kraja rasvetljen“.
– Prema dosadašnjem uvidu u okolnosti događaja nije bilo izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje, već remećenja javnog reda i nasilničkog ponašanja. Samo jedan od napadača (D.Đ.) registrovan je kao skinheds, a za ostale to ne možemo da tvrdimo jer se nisu tako javno deklarisali. Prema našim podacima u Nišu ima oko 30 do 40 skinhedsa, od kojih se polovina tako javno deklarisala – rekao je Mišković na konferenciji za novinare kojoj su (aktivno) prisustvovali i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava.
Posle policijske konferencije za novinare koordinatorka Inicijative Maja Stojanović rekla je da je neshvatljivo da se napad ne okarakteriše kao izazivanje mržnje jer su napadači mirovnim aktivistima psovali „mater ustašku i muslimansku“ i poručili da će ih „sve pobiti“. – Nesumnjivo je da je reč o skindhedsima jer su neki od njih, kao što je Dušan Đorđević (u policijskom saopštenju D.Đ.) i krivično usuđivani za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje. Osim toga, napadači su nosili prepoznatljive „martinke“ i jakne s jasnim obeležjima, među kojima je bio i kukasti krst – rekla je ona.
– Neshvatljivo je i opasno da policija ne prepoznaje rasnu, versku i nacionalnu mržnju, niti napadače označava kao skinhedse samo zbog toga što se „nisu tako javno deklarisali“. Očigledno je da nadležne institucije u ovom gradu i zemlji još ne umeju adekvatno da reaguju na ovakva krivična dela, čime ohrabruju napade pripadnika ovakvih pokreta na „drugačije“. Jedan od pripadnika policije nam je i rekao da oni po ovom osnovu gone počinioce terorizma ili napad na verske zajednice, a ne one koji učestvuju u „tuči“ ili „koškanju“- rekla je Stojanović i dodala da su mnogi učesnici Mirovnog karavana, koji nizom akcija širom bivše Jugoslavije pledira na mir i toleranciju, otišli iz Niša s „gorkim emocijama“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari