Na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća Rume doneta je odluka o stavljanju van snage rešenja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za ovu godinu. Da podsetimo, ova eko taksa usvojena još 2007. a počela da se primenjuje tek nedavno, izazvala je burne reakcije rumskih preduzetnika jer su neki od njih dobili da plate i milionske iznose.

Član Opštinskog veća Oliver Ognjenović kaže da su se mnogi od preduzetnika obratili Kancelariji za razvoj malih i srednjih preduzeća, privredu i preduzetništvo izražavajući nezadovoljstvo visokim računima. Tako je bilo primera da vlasnik firme sa dvoje zaposlenih treba da plati 1,5 miliona dinara na ime ekološke takse. – Mnogi su reagovali tako što su najavili da će sedište firme iseliti u drugu sredinu. Ovo je vreme svetske ekonomske krize, država subvencionira i podstiče privredu, daje kredite za likvidnost, pa je pitanje da li je pravi trenutak za aktiviranje odluke o naplati ekološke takse jer se sve to odražava na poslovanje lokalne privrede – kaže Oliver Ognjenović.

Inače, sredstva prikupljena na ovaj način strogo su namenska i služe za zaštitu životne sredine, a bez njene primene, novac za uređenje gradske i seoskih deponija i druge važne poslove i investicije morao bi da se obezbedi tako što bi u budžetu bila kresana izdvajanja za druge stavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari