Proizvođači mlijeka sa područja bjelopoljske opštine većpeti mjesec ni centa nijesu primili od otkupljivača, „Krisma milk“, „Žir“ i „Zora“. Nezadovoljni ovakvim odnosom, jedan broj kooperanata iz mjesne zajednice Bistrica zaplijenili su kamion „Krisma milk“ i najavili da ga neće vratiti dok im ne budu isplaćena potraživanja. Njima su se pridružili i ostali kooperanti sa područja bjelopoljske opštine, pa su zatražili prijem kod gradonačelnika Bijelog Polja Tarzana Miloševića, koji ih je primio i razgovarao sa njima.

Milošević kaže da je sa kooperantima iz Bistrice dogovoreno da će mljekara „Krisma“ do kraja nedjelje izmiriti obaveze prema njima. „ Takođe, dogovorili smo se da, u slučaju da „Krisma „ ne ispoštuje obaveze, Opština preuzme da završi taj dio posla i dogovorili smo se da se iduće nedjelje sastanemo sa direktorima „Krisme“, „Žira“ i „Zore“ i da na tom sastanku zajedno sa kooperantima dogovorimo dalji način otkupa mlijeka. Ubijeđen sam da ćemo sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede postići dogovor da se mlijeko otkupljuje na kvalitetan način i plaća ljudima koji ga prodaju“, rekao je Milošević.

Kooperanti kažu da im je novac od prodaje mlijeka osnovna egzistencija. Zbog toga oni hoće da sarađuju sa mljekarom koja će na vrijeme izmirivati obaveze prema njima.

– Kada smo nagovijestili protest, ukoliko nam ne isplate dugovanja, nadležni u mljekari su nas ignorisali. Ne tražimo ništa što nije naše, nego smo te pare, kolike su da su, pošteno i krvavo zaradili. Ovakva saradnja ne doprinosi razvoju poljoprivrede i stočarstva na ovom području, kažu kooperanti iz Bistrice.

Sličnog mišljenja su i oni iz Vraneške doline, Koritske oblasti, Goduše, Godijeva, Crnče, Ivanja… Svi se slažu u jednom – da će raskinuti saradnju sa mljekarama koje neće na vrijeme da izmiruju obaveze prema njima, pa makar morali mlijeko i da prosipaju.

Samo obaveze mljekare „Krisma milk“ prema kooperantima iznose 150. 000 evra, u ovoj mljekari to objašnjavaju činjenicom da i oni imaju problema sa naplatom. Njima za isporučene proizvode duguju oko 200. 000 evra. Rukovodstvo „Krisme“ tvrdi „da je problem široke prirode“, ali da poslovodstvo čini napore da naplati potraživanja i isplati kooperante. Izvršni direktor „Krisma milk“ Radenko Boškovićje rekao da se nada da će do kraja mjeseca biti isplaćen dug kooperantima, pozvao ih na strpljenje i zamolio da ne obustavljaju isporuku mlijeka, jer će tako zaustaviti proizvodnju.

Međutim, kooperanti su kategorični: Nema mlijeka dok se ne izmire dugovi. „Šta nama znači to što njima neko duguje pare“, kaže Sakib Čindrak kooperant iz Bistrice. „Mi kad dobijemo račune za struju, niko nas ne pita koliko nam „Krisma“ duguje. Međutim, dobili smo obećanje od gradonačelnika Tarzana Miloševića da će ovaj naš problem biti riješen i vjerujem da će tako i biti“, kaže Čindrak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari