Rešenjem Uprave za nekretnine – područne jedinice Budva (br. 954-104-U-828/14) od 7. aprila ove godine konačno su rešeni imovinsko-pravni odnosi i time je zemljište kampa „Mirko i Slavko“ upisano u vlasništvo opštine Gornji Milanovac.

Ovom uknjižbom istovremeno je izvršeno brisanje uknjižbe sa SIZ-a Dečije zaštite kao nosioca dosadašnjeg prava svojine, a koje je prestalo da postoji 1990. godine usvajanjem Odluke o osnivanju Opštinskog fonda društvene brige o deci.

Rešenim imovinskim odnosima stiču su uslovi da opština Gornji Milanovac pristupi ozbiljnijoj rekonstrukciji ovog odmarališta i većim ulaganjima. Dodatno, što se gornjomilanovačka parcela, prema Prostornom planu Opštine Budva, nalazi u zoni „Turizam“, gde je moguće izvođenje građevinskih radova.

S obzirom da ovogodišnjim budžetom nisu planirana veća sredstva za potpunu rekonstrukciju ovog odmarališta, a da više nije moguća manja adaptacija zbog veoma lošeg stanja u kome se danas odmaralište nalazi, o čemu govore izveštaji radne grupe koja je bila nedavno u obilasku kampa, tako da zbog bezbednosti dece i neuslovnog stanja kampa ove godine neće biti organizovano letovanje u crnogorskom odmaralištu Buljarice, odluka je Opštinskog veća nakon izveštaja opštinske radne grupe za procenu stanja građevinskih objekata u kampu „Mirko i Slavko“.

Prema izveštaju stručne radne grupe koju je formirao predsednik opštine Milisav Mirković, koju su činili dipl. građevinska inženjerka Poljina Ljutić, opštinski javni pravobranilac Srđan Lukić i direktorka PU „Sunce“ Vera Tomašević, a koja je krajem aprila meseca obišla i snimila stanje u gornjomilanovačkom letovalištu u Buljaricama, većnici su odlučili da ove godine iz bezbednosnih razloga, a i zbog kratkog roka za sanaciju neće biti letovanja i da će se razmotriti predmer i predračun neophodnih radova za saniranje ovog kampa, kako bi se pristupilo ne samo predsezonskom uređenju već i ozbiljnijoj rekonstrukciji ovog opštinskog objekta.

Objekti u Buljaricama sagrađeni su tokom sedamdesetih godina od montažnih elemenata. Prilikom posete utvrđeno je da su objekti u dosta lošem građevinskom stanju i radi daljeg korišćenja istih neophodno je izvesti određene građevinske radove i izvršiti zamenu dela inventara u objektima.

Na osnovu izveštaja koji obuhvata predmer i predračun neophodnih radova za saniranje kampa koji je sačinila Poljina Ljutić, dipl. građevinska inženjerka, i koji opisuje trenutno stanje pet montažnih tipskih objekata za smeštaj, objekat za spremanje hrane i obedovanje, objekat mokrog čvora i kabine za tuširanje, izveden je zaključak da su osnovni nedostaci kampa oni koji se tiču građevinskih radova, imajući u vidu današnje standarde boravka u kampovima, trenutne propise i zakonsku regulativu.

Rukovodstvo opštine Gornji Milanovac razmatra moguće načine i obim rekonstrukcije i adaptacije ovog odmarališta za dalju upotrebu, a u kome je do sada letovalo preko trideset generacija dece iz vrtića, predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca, studenata, prosvetnih radnika, penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari