Profesor Hemijskog fakulteta: Nema logike da se ETF izjašnjava o rudniku jadarita 1Foto: Privatna arhiva

Nema nikakve logike da se Elektotehnički fakultet izjašnjava da li treba otvoriti rudnik jadarita jer on za to nije stručan, kaže za Danas Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i potpredsednik Demokratske stranke.

Komentarišući ostavku uprave ETF-a na sednici Nastavno-naučnog veća na kojoj je trebalo da se izjasne o projektu Jadar, Jovančićević kaže da su mnogi drugi fakulteti pozvaniji da o ovoj temi daju svoje stručno mišljenje.

– Biološki, Hemijski, Fakultet fizičke hemije, Tehnološko-metalurški, Rudarsko-geološki, Šumarski, Poljoprivredni, Geografski, pa čak i Veterinarski, Pravni i Ekonomski, sve su to fakulteti koji su pozvaniji da se izjasne o rudniku jadarita. ETF je u onoj maloj grupi fakulteta koja nema nikave kompetencije o otvaranju rudnika litijuma, jer se u svom istraživačkom i nastavnom programu ne bavi istraživanjima tog tipa – smatra Jovančićević.

On kaže da je pitanje jadra i otvaranja rudnika odavno preraslo u političko pitanje broj jedan i da bi izjašnjavanje o tome da li otvoriti rudnik ili ne na nekom fakultetu bilo kog univerziteta zapravo uplitanje politike na univerzitet i fakultetski rad.

– Fakulteti koje sam pomenuo bi mogli da se izjasne sa stručnog aspekta, ne ulazeći u političke strane ovog problema, mada je to danas vrlo teško jer je ovo pitanje postalo političko. Politika je „pokrila“ sve aspekte koji se odnose na osnivanje i otvaranje rudnika jadarita – kaže Jovančićević.

On kaže da ni Hemijski fakultet na svom NN veću nije raspravljao o projektu Jadar, zbog toga što se Veće bavi nastavnim i naučnim pitanjima od interesa za Fakultet i za Univerzitet.

– Politika na univerzitetu nije dozvoljena, to govorim i kao potpredsednik Demokratske stranke. Pojednici se mogu baviti politikom, kao što se i ja bavim. Ja se javno izjašnjavam protiv otvaranja rudnika jadarita u Podrinju. Hemijski fakultet je oformio komisiju od najprestižnijih istražvača u oblasti hemije životne sredine, nas 10 smo članovi, i mi smo raspravljali o toj temi. Dakle, ne NN veće nego stručni tim Hemijskog fakulteta. Zaključili smo da otvaranje rudnika u ovakvoj situaciji u Srbiji nema nikakvog smisla i nema potrebe da se o tome izjasni NN veće – ukazuje sagovornik Danasa.

Na pitanje da li su nekome uputili zaključke do kojih su došli, Jovančićević odgovara da sa tim još nisu izašli u javnost.

– Mi smo konstatovali i pokazali šta želimo da uradimo kada naši članovi, a to su nas trojica profesora od tih 10 istraživača, budu pitani za mišljenje u budućnosti od strane resonog ministarstva – ističe Jovančićević.

Na pitanje šta će biti njihov odgovor Ministarstvu nauke, budući da ih je Hemijski fakultet delegirao u radnu grupu na zahtev tog ministarstva u cilju analize projekta Jadar on kaže:

– Naš odgovor će biti da mi ne verujemo dosadašnjim istraživanjima i da ako hoćemo da damo mišljenje moramo da pokrenemo postupak od početka. To znači da uzmemo uzorke, da konstatujemo kojih sve elemenata, minerala i jedinjenja ima u sedimentnoj formaciji jadarske oblasti, a onda da eventualno od Rio Tinta zatražimo njihovo pilot postrojenje na osnovu koga ćemo dati stručno mišljenje da li je to dobro ili nije. Ali da dajemo mišljenje na osnovu teksta koji su napisali stručnjaci Rio Tinta, uz nekoliko profesora Rudarsko-geološkog fakulteta, to za nas koji se ozbiljno bavimo naukom nema nikakvog smisla – navodi Jovančićević.

On veruje da se neće dalje odmaći od formiranja ekspertskih radnih grupa koje je tražilo Ministarstvo nauke.

– Ozbiljan posao bi bio da svi mi budemo deo jednog velikog projekta koji će Ministarstvo finansirati i da sve bude urađeno s naše strane i od naše strane, a ne da verujemo onome što je uradila kompanija Rio Tinto. Naravno da će ta kompanija da napiše šta njima odgovara, jer je ona jedna od dve sukobljene stane – ukazuje naš sagovornik.

Na pitanje da li bi Univerzitet u Beogradu, kao institucija od nacionalnog značaja trebalo da zauzme stav o projektu Jadar, Jovančićević odgovara potvrdno, ali sumnja da će se to desiti.

– Univerzitet to može da uradi zato što on kao institucija unutar sebe ima kompetentne fakultete i može da formira jaku radnu grupu čije će mišljenje uzeti u obzir u diskusiji. Ipak, imajući u vidu da sadašnji rektor „igra na tankoj žici“ tako nešto neće učiniti – uveren je Jovančićević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari