Nema novih dokaza u slučaju Ćuruvija 1Foto: FoNet Andrija Ilić

Sudsko veće Specijalnog suda, pred kojim se sudi optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, najavilo je da će tokom juna i jula nastojati da ispita sve svedoke Tužilaštva navodeći da ih je ostalo još malo.

Većina predloženih svedoka je saslušano, rekla je predsednik veća sudija Snažana Jovanović, koja je zakazala glavne pretrese za 12, 13. i 14. jun kao i 5. i 6. jul, za kada će biti pozvani preostali predloženi svedoci.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji je potpisao optužnicu, rekao je da on nema novih dokaznih predloga.

Odbrana ja predložila suočenje nekih od do sad saslušanih svedoka i najavila da će dostaviti još dokaznih predloga o čemu će sudsko veće odlučivati naknadno.

Sudsko veće odbilo je predlog advokata Zore Dobričanin Nikodinović da se njeni branjenici, optuženi Milan Radonjić i Ratko Romić, puste iz pritvora kako bi se branili sa slobode.

Obrazlažući odluku, sudija Jovanović je podsetila da je više puta Veće odbijalo takav predlog, jer se nisu promenili razlozi za produženje pritvora.

Nikodinović je, iznoseći predlog za ukidanje pritvora, predložila da Veće, ukoliko ga ne prihvati, evenutalno odredi meru kućnog pritvora.

U ovoj fazi postupka, odbijamo predlog za puštanje iz pritvora, videćemo kako će se razvijati postupak pa ćemo u skladu sa tim odlučivati, rekla je Jovanović.

Tokom današnjeg glavnog pretresa nastavljeno je saslušanje svedoka čime Tužilaštvo nastoji da dokaže da je optuženi Miroslav Kurak bio u području gde je ubijen Ćuruvija u vreme kada je ubijen.

Tužilaštvo tvrdi da se to može dokazati preko podataka sa baznih stanica tako da bi u narednoj fazi, nakon što budu saslušani svedoci, trebalo da se ostvari uvid u listinge mobilnih telefona.

Tužilaštvo tereti šefove Državne bezbednosti Srbije i njenog beogradskog centra, Radomira Markovića i Milana Radonjića, kao i nekadašnje pripadnike DB Ratka Romića i Miroslava
Kuraka, kao neposrednog izvršioca, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

Vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin je ubijen 11. aprila 1999. iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti, navodi tužilaštvo, kao i da je to učinjeno zbog njegovih javnih kritika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari