Iranska vojska odbacuje optužbe Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za rušenje zgrada u vojnom kompleksu Parčin, za koji agencija veruje da je bio uključen u testiranje nuklearnog naoružanja, objavili su juče državni mediji. Izveštaj državnog novinskog vebsajta YJC navodi izjave ministra odbrane Ahmada Vahidija, koji je optužbe za uklanjanje dokaza u Parčinu nazvao „beznačajnim i nesmotrenim“.


Tokom poslednjih nedelja, iranski zvaničnici poricali su te optužbe, međutim, ovo je prva izjava ministra odbrane pod čijom se nadležnosti nalazi sporni kompleks. „Optužbe imaju za cilj da utiču na nuklearne pregovore u Moskvi“, rekao je Vahidi, misleći na predstojeći krug pregovora o iranskom nuklearnom programu koji će se u Rusiji održati između Irana i šest svetskih sila.

Zapad sumnjiči Iran za tajni rad na nuklearnom naoružanju, što Iran poriče, uz insistiranje da je njegov nuklearni program isključivo namenjen u mirnodopske svrhe. Prošlog meseca, IAEA je državama članicama pokazala satelitske snimke koji ukazuju na čišćenje tog mesta, saopštivši da se na njima vidi voda koja ističe iz jedne zgrade, rušenje nekoliko drugih zgrada i uklanjanje zemljišta u postrojenju. Aktivnosti u vojnom kompleksu Parčin, jugoistočno od Teherana, od nedavno su briga IAEA. Iran tvrdi da je Parčin obična vojna baza.

U nedelju, iranski izaslanik IAEA Ali Asgar Soltanieh rekao je za državnu televiziju Al-Alam da Iran neće inspektorima IAEA blokirati pristup Parčinu „ukoliko Iran i agencija postignu sporazum o modalitetu“ posete. On je rekao da će se dve strane ubrzo dogovoriti o novom krugu pregovora o tom slučaju. Razgovori do sada nisu doneli velike pomake u razrešenju spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari