Higijensko-epidemiološka situacija na području Kraljeva je povoljna posle razornog novembarskog zemljotresa, ali je treba pratiti – rečeno je juče u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Direktorka Instituta Tanja Knežević na konferenciji za novinare, ukazala je da je osnovni problem to što je zgrada Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu uništena, a zaposleni su izmešteni na tri lokacije.


Ona je istakla da će instituti i zavodi za javno zdravlje pomoći izgradnju novog objekta zavoda u Kraljevu, ali da ta sredstva nisu dovoljna. Na sajtu Instituta Batut objavljen je broj računa na koji se mogu uplatiti sredstva za izgradnju zgrade Zavoda za javno zdravlje Kraljeva, dodala je ona.

Zavod za javno zdravlje Kraljevo pokriva ceo Raški okrug sa 320.000 stanovnika, rekao je direktor te kuće dr Aleksandar Macan.

Prema njegovim rečima, zemljotres je trajao 35 sekundi, a razorio zgradu Zavoda koji je postojao 61 godinu. Pravo je čudo, kaže Macan, što ništa od opreme nije oštećeno, iako su cigle padale na sve strane. Jer, da je bilo radno vreme stradalo bi najmanje pet osoba, jer je na njihovim stolicama bilo delova srušenih zidova.

Direktor kraljevačkog ZJZ istakao je da je voda iz gradskog vodovoda Kraljeva bezbedna za piće već od sedmog dana posle zemljotresa. Uz angažovanje kolega iz drugih zavoda, analiziran je kvalitet vode na seoskom području i u školskim objektima. Hemijska neispravnost evidentirana je kod više od 10 odsto uzoraka, dok je više od 35 odsto bilo bakteriološki neispravno. Situacija u pogledu kvaliteta vode nije bitno promenjena, jer su u pitanju vodovodi koji nisu pod kontrolom, niti imaju odgovarajuću dezinfekciju. Podsećanja radi, Raški okrug osim Kraljeva obuhvata Vrnjačku Banju, Rašku, Novi Pazar i Tutin, a „s kraja na kraj“ ima 360 kilometara.

Pomoćnica direktora tog zavoda dr Dragana Negojević istakla je da ni u jednoj grupi bolesti nije došlo do povećanja obolevanja, kao i da nema registrovanih epidemija zaraznih oboljenja. Ona je istakla da su najvažniji rizici za nastanak i širenje zaraza pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari