Iako se neki mediji danima bave pukotinom pored kopa Cementara, navodeći da će Pljevlja ostati bez vode, struje, puta i benzinske pumpe, Ratomir Stanić, tehnički direktor Rudnika uglja koji izvodi radove na tom mestu, tvrdi da nema opasnosti od klizišta.


– Radovi se izvode u skladu sa pojektnom dokumentacijom i posjedujemo sve neophodne dozvole lokalnih institucija i nadležnih državnih organa. Pojave koje se javljaju u vidu manjih pukotina na zaobilaznom putu nisu neko iznenađenje koje se javlja na samom obodu rudarskih radova i one nisu u onom obimu kakvim ga predstavljaju pojedine novine, da je sa tim pukotinama ugrožena škola, Stražica, benzinska pumpa i drugi objekti. Mi ove pukotine pratimo od samog početka, uključena je Republička rudarska inspekcija, ekološka inspekcija i definisane su sve mjere u cilju praćenja i radovi na kopu se odvijaju u cilju sprečavanja širenja tih pukotina što mi ne očekujemo, s obzirom da smo mi preduzeli sve mjere i da vršimo zatvaranje ovog dijela kopa koji eventualno može da utiče na određene manifestacije na samom putu. Radovi koje izvodimo daju garanciju da ne mogu biti ugroženi ljudi u kopu, mehanizacija kao i okolna infrastruktura, rekao je Stanić na konferenciji za medije.

I geološki inžinjer Jagoš Gomilanović je izjavio da nema bojazni od značajnijeg pomjeranja terena. „Na terenu se pojavila pukotina od pet centimetara, a isto toliko je i njeno vertikalno pomjeranje. Prilikom eksploatacije i ovakvih radova to je uobičajena pojava, jer dolazi do relaksacije terena i relaksacionih pukotina, tako da smatram da je i ova pukotina takve vrste. Mi smo završili napredovanje na otkrivci u ovom pravcu i sada se udaljavamo od puta i vršimo zatvaranje ovog dijela kopa, tako da vjerujem da neće doći do daljeg širenja pukotine“, rekao je Gomilanović.

Iz Rudnika uglja je saopšteno da se, zbog blizine grada, saobraćajnice i naseljenog mjesta, radi po najstrožim principima struke, a sva oštećenja koja se izazovu na kolovozu i ostalim dijelovima biće sanirana kao što je bila praksa i do sada.

Eksploatacija uglja na ovom djelu, gotovo u centru grada, počela je prije dvije godine. Kada su počeli radovi saopšteno je da će Rudnik koristiti savremenu mehanizaciju i savremeniji način miniranja, kako ne bi došlo do oštećenja gradske infrastrukture, jer su rudnički kopovi u ovom djelu ušli u gradsku zonu.

Ipak, u maju je došlo do pojave prvih pukotina usled kojih je i benzinska pumpa Eko petrol izmjestila svoje postrojenje za plin. Nove pukotine pojavile su se odmah nakon prvih obilnijih jesenjih kiša. Ono što posebno zabrinjava građane je da se pukotina, nakon padavina, proširila. Na desetak metara od kopa, preko puta zaobilaznice sa prvim jačim zimskim padavinama pojave se mala jezera, pa je strah od klizišta sasvim opravdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari