Srbija nema ni uslove, a ni sredstava za klinička ispitivanja novih lekova na zdravim pacijentima, za razliku od razvijenih zemalja, gde se takva istraživanja obavljaju na dobrovoljcima koji su za to plaćeni. Kod nas se testiraju lekovi kod pacijenata tek u kasnijoj fazi bolesti, gde postojeća terapija nije dovela do željenih efekata. Iako klinička ispitivanja lekova na ljudima uglavnom izazivaju podozrenje u javnosti, stručnjaci su saglasni da su ona neophodna kako bi se terapije unapredile, posebno u oblasti pedijatrije.

Klinička ispitivanja se sprovode u zdravstvenim ustanovama, nakon dobijanja dozvole od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Za njihovo sprovođenje odgovorni su lekari, a ispitivanja finansiraju farmaceutske kompanije čiji se lek testira. Najčešće se testiraju lekovi u oblasti onkologije, psihijatrije, kardiologije, endokrinologije i neurologije.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kažu za Danas da upotreba lekova, uopšte, kako onih koji su registrovani, tako i onih koji se klinički ispituju, povlači rizik od pojave neželjenih događaja, od kojih su neki i ozbiljni.

– Pacijenti koji su uključeni u klinička ispitivanja mnogo češće se prate na vizitama i tom prilikom se posebna pažnja posvećuje pojavi neželjenih događaja. O svim poznatim neželjenim efektima pacijenti moraju biti upoznati pre pristanka na testiranje. Ukoliko se dođe do novih negativnih saznanja u vezi sa lekom koji se ispituje, tokom sprovođenja istraživanja pacijenti se o tome obaveštavaju – ukazuju u Agenciji, dodajući da pre uključivanja u kliničko ispitivanje ispitanik mora biti u potpunosti pismeno informisan od strane lekara, odnosno glavnog istraživača, na njemu razumljiv način, o svim detaljima kliničkog ispitivanja, kao i o svom pravu da u svakom trenutku može da odustane od učešća u njemu.

– Zakoni u oblasti kliničkih ispitivanja su usklađeni sa evropskom regulativom, i testiranja u Srbiji se sprovode kao i u zemljama EU, u skladu sa principima Dobre kliničke prakse. Inače, broj kliničkih ispitivanja u našoj zemlji manji je u poređenju sa zemljama koje imaju isti broj stanovnika – kažu u Agenciji.

Predsednica Srpskog farmakološkog društva Ljiljana Gojković Bukarica kaže za Danas da je kod kliničkog ispitivanjima lekova na ljudima najvažniji kredibilitet Etičkog komiteta, koji prati tok testiranja.

– Medicinski stručnjaci u Etičkom komitetu ne smeju biti u sukobu interesa, odnosno da zastupaju interese određene farmaceutske kuće. Pored zdravstvenih radnika, članovi etičkih komiteta su pravnici, a mogu biti i sveštenici – naglašava Gojković Bukarica. Ona dodaje da su klinička ispitivanja lekova neophodna, ali da je u toj proceduri najvažnija etičnost.

Testiranje lekova na deci doskoro je bilo zabranjeno upravo iz etičkih razloga, te su deca primala lekove namenjene odraslima, u umanjenim dozama. Međutim, pokazalo se da u nekim slučajevima doze nisu adekvatno smanjene, te su u kasnijim godinama kod pacijenata izazivale teža oboljenja. Upravo zbog toga, u SAD su 1998. dozvoljena testiranja lekova na deci, a u Evropskoj uniji 2007. Stručnjaci naglašavaju da se testiraju isključivo lekovi koji se već koriste u terapiji kod dece, kako bi se odredila adekvatna doza.

Kao najbolji primer navode upotrebu klopidogrela, leka koji sprečava zgrušavanje krvi i agregaciju trombocita. Pre odobrenog testiranja na deci, davao se u dozi za koju je smatrano da je adekvatna, ali se kasnije pokazalo da su i manje količine dovoljne da spreče pojavu tromba, dok su neka deca koja su pre dozvole testiranja u terapiji primala taj lek, kasnije dobijala moždani udar.

Terapija

– Ukoliko se klinička ispitivanja ne bi sprovodila, ne bi bilo ni razvoja novih terapija, lekari ne bi znali kako da doziraju lekove, a neželjena dejstva lekova bi bila opasna nepoznanica za sve koji ih primenjuju. Bez kliničkih ispitivanja ne bi bila moguća ni moderna medicina – kažu u Agenciji za lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari