Zbog velikih potraživanja brojnih preduzeća, koja su obavila građevinske radove tokom nekoliko velikih infrastrukturnih investicija u vreme bivše lokalne vlasti, budžetu Kosjerića preti bankrot.


Milijan Stojanić (SNS), predsednik opštine, saopštio je da brojna preduzeće potražuju iznose za koje nema novca u lokalnom budžetu, koji je za ovu godinu planiran u iznosu od oko 350 miliona dinara, te da zbog toga postoji realna opasnost od bankrota. S druge strane, njegov prethodnik Dragan Vujadinović (DS) ističe da je novoj vlasti ostavljen dug od oko 150 miliona dinara, ali da je to posledica velikog investicionog zamaha u toj varošici, te da bi novo opštinsko rukovodstvo trebalo da nastavi započete projekte i da iznađe načine da plati dugove.

O finansijskim problemima budžeta predstavnici lokalne vlasti intenzivno razgovaraju sa firmama kojima se duguje, a neke od njih pripremaju tužbe kako bi naplatile potraživanja.

– Preduzeća kojima opština duguje takođe su u problemima, jer od zarada zaposlenih žive njihove porodice, kao i porodice njihovih dobavljača. Sve vreme razgovaramo sa njima, ali ako se i oni nađu u problemima, nama preti bankrot. Ako se to dogodi, opština Kosjerić biće prva opština u Srbiji koja će proglasiti bankrot – poručio je Stojanić, dodavši da građevinske firme pripremaju tužbe, kako bi naplatile obavljene radove.

Rekavši da je prethodna lokalna vlast ostavila dug u iznosu od oko 150 miliona dinara, bivši predsednik Dragan Vujadinović je uzvratio da su u Kosjeriću pokrenuti veliki infrastrukturni projekti koji bi trebalo da reše decenijske probleme u tom gradiću, te da je milijardu dinara uloženo u gradnju dve sportske hale, toplovoda, obdaništa, putne i vodovodne mreže i u druge projekte.

– Normalno je da od milijardu dinara investicija ostane određeni dug u zemlji Srbiji, u kojoj su unutrašnji dugovi oko 30 milijardi evra. Lokalna vlast bi trebalo da završi započete radove i da obezbedi redovna ili vanredna sredstva da plati ostatak duga – saopštio je medijima Vujadinović.

Zbog zebnje da će ta varošica postati prva lokalna samouprava u Srbiji koja će bankrotirati, predstavnici lokalne vlasti obratili su se za pomoć nadležnim republičkim organima, od kojih očekuju hitnu reakciju. Građevinski radovi su prekinuti na pojedinim projektima, a predstavnici DRI kontrolišu trošenja opštinskog budžeta.

Umanjenje transfera

Prosečna zarada u Kosjeriću, prema podacima Regionalne privredne komore Užice, na kraju prošle godine iznosila je 68.246 dinara i najveća je u Zlatiborskom okrugu, ali i među najvećim u Srbiji. Međutim, to nije realna slika privrede Kosjerića, jer je taj statistički podatak posledica isplaćenih plata u Cementari Kosjerić i u javnom sektoru. I pored toga, on je bio uzrok što je opštini Kosjerić smanjen iznos republičkih transfera za 60 miliona dinara, što je suma koja bi toj varošici sada dobrodošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari