Nema političke volje za brigu o žrtvama nasilja 1Foto: Freeimages margarit ralev

„Polio ženu benzinom“, „Bacio bebu na pod“, sve su to naslovi koji su poslednjih dana otišli iz Valjeva , a koji upućuju na činjenicu da nasilje u porodici u Valjevu itekako postoji.

Još u novembru mesecu Ženska odbornička mreža najavila je uvođenje SOS telefona za žrtve nasilja, ali do dana današnjeg nema pomaka po ovom pitanju.

Na žalost, Valjevo se vratiko nekoliko koraka u nazad ili možda čak i više godina unazad po pitanju rešavanja problema porodičnog nasilja. Pre nekoliko godina imali smo u gradu kampanju za sprečavanje nasilja u porodici koja je dovela do formiranja Sigurne kuće koja sada ne postoji, a imali smo i SOS telefon, na kom su sve žrtve nasilja mogle da prijave svoj slučaj i dobiju pravni i prijateljski savet. Ni telefona odavno nema. Mila Grujičić, predstavnica pomenute mreže i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada, kaže da za telefon nije potrebna saglasnost niti asistencija ministarstva.

– To nisu izdaci i za uvođenje ovog telefona potrebna je samo politička volja, izjavila je nedavno Grujičićeva medijima. Istovremeno, objasnila je, svi su zgroženi i zabrinuti za loše vesti koje odlaze iz ovog grada u Srbiju, a niko da pristupi ozbiljnom rešavanju ovog problema. Zasada se evidentno rešava samo problem Sigurne kuće, za koju Grujičićeva kaže da su opredeljena sredstva i izabrana lokacija, ali se čeka Ministarstvo koje treba da da dozvolu za novozapošljavanje u Centru za socijalni rad, kako bi ova usluga mogla uopšte biti pružana. Ako već u gradu postoji iskustvo sa značajem SOS telefona, putem koga su stotine pojedinaca, u najvećoj meri žena tražile pomoć, pitanje je zašto se to iskustvo ne koristi.

Zaboravljena i Strategija

Na pomenutoj konferenciji u novembru prošle godine najavljena je i strategija borbe protiv nasilja u porodici, ali ni od nje zasad nema ništa. Za žrtvu nasilja važan je nekad samo minut, a kamoli dan I meseci . Da li je moguće da nosioci političke volje to u Valjevu ne znaju, dok na dnevni red po hitnom postupku uvršćuju tačke koje sve jesu samo hitne nisu, pitaju se žrtve nasilja i oni koji o njima brinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari