Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je zabrinut zbog stava opozicije da Vlada treba da pronađe način za rešenje spora s Grčkom, pošto je zvanična Atina krajem prošle nedelje ponovila da ne odstupa od svoje „crvene linije“ prema kojoj je moguće samo jedno ime države za opštu upotrebu, izvestio je skopski Utrinski vesnik. Gruevski je rekao da je zabrinut i zbunjen zbog stava opozicije prema kojem bi Skoplje trebalo da prihvati ime države s geografskom odrednicom, što bi podrazumevalo promenu Ustava.

Socijaldemokratski savez Makedonije u nedelju je, međutim, odgovorio da je premijer izmislio stav opozicije. „Odakle Gruevskom ideja da opozicija pritiska Vladu povodom spora o imenu“, upitao se Jani Makraduli, član Izvršnog odbora SDSM. Makraduli je kazao da će SDSM podržati svako rešenje koje s Grčkom dogovori Gruevski i da ne vrši nikakav pritisak.

Zamenica grčkog šefa diplomatije Mariliza Ksenojanakopulu demantovala je tvrdnje da je posrednik UN Metju Nimic predložio novo ime i navode da su u toku tajni pregovori. „Stav Grčke je dobro poznat – ime s geografskom odrednicom za sveukupnu upotrebu“, rekla je Ksenojanakopulu.

Skoplje bi, prema njenim rečima, trebalo da preduzme neophodne korake, „ali nažalost Vlada Gruevskog odgovorila je pomešanim rečima, kontradiktornošću i napadima na Grčku“. U komentaru skopskog Dnevnika navodi se da je makedonska Vlada svesna da od Evropske unije ne može dobiti datum početka pregovora o članstvu dok ne reši spor s Grčkom.

Dok neki analitičari misle da vlada treba da insistira da je za članstvo u EU jedino relevantno ispunjavanje Kriterijuma iz Kopenhagena, drugi navode da bi zahtevanje za pomak pregovora sa EU bez rešenja spora bilo udaranje glavom u zid. „Najviši predstavnici Unije jasno su poručili da se ne fantazira s takvim varijantama“, piše Dnevnik. Visok izvor lista iz Vlade navodi i da su male šanse za okončanje spora pre lokalnih izbora u Grčkoj u novembru, uprkos optimizmu Gruevskog koji kaže da se Skoplje trudi da dođe do rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari