U prošloj godini na teritoriji Vojvodine bilo je 445 porođaja manje nego 2009, te visok mortalitet, što je rezultovalo padom prirodnog priraštaja. U 2010. godini broj umrlih je za 10.000 bio veći od broja živorođenih, pa je stopa prirodnog priraštaja bila minus 5,2 odsto, istaknuto je na sednici Vlade Vojvodine.


Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Atila Čengeri naveo je da je u Pokrajini i dalje prisutna tendencija pada nataliteta, te podsetio da je Skupština Vojvodine u decembru 2004. godine donela Program demografskog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine sa merama za njegovo sprovođenje.

Jedna od mera za prevazilaženje nepovoljne demografske situacije jeste i Odluka o pravu na roditeljski dodatak za prvo dete, koju je Izvršno veće donelo u septembru 2005. godine. Sekretar Čengeri je podsetio da se od tada ova Odluka u potpunosti realizuje i do sada je za 51.145 rođenih beba isplaćeno 1.534.350.000 dinara. Do sada, ova Odluka se primenjivala na svako prvo dete koje je rođeno u Vojvodini od 1. oktobra 2005. godine.

Roditeljski dodatak od 30.000 dinara za prvo dete ostvaruje svaka majka pod uslovom da ima prebivalište odnosno boravište na teritoriji Vojvodine i ukoliko se neposredno brine o detetu. Takođe, Republika isplaćuje 31.782 dinara roditeljskog dodatka na prvo dete. U bitke za bebe uključile su se i lokalne samouprave, pa 37 od 45 opština isplaćuje dodatak u rasponu od 5.000 do 50.000 dinara.

Vlada Vojvodine zadužila je resorni sekretarijat da nastavi sprovođenje mera utvrđenih Programom demografskog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine i iz donetog Programa predloži i nove mere za realizaciju u cilju prevazilaženja nepovoljne demografske situacije na teritoriji naše pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari