Zaposleni u komunalnim preduzećima „Ćistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“ su štrajku. Štrajk upozorenja imali su zaposleni u gradskoj upravi. Obustava rada moguća je i u drugim većim preduzećima koja se finansiraju iz gradske kase. Zajedničko za sve njih je višemesečno neprimanje plata i stalno očekivanje da će za svoje probleme naći rešenje u razgovoru sa predstavnicima gradske vlasti.


Zaposleni u KP „Čistoća“ u štrajku su od prošlog četvrtka. Prvo su zatražili isplatu četiri zaostale plate uz povećanje, uplatu doprinosa i isplatu troškova prevoza, a onda su zbog teške situacije u preduzeću zatražili smenu direktora Hivza Škrijelja i menadžmenta, ali i preispitivanje poslovanja preduzeća. Smeće se odnosi samo iz institucija od opšteg značaja. Rukovodstvo ovog preduzeća je napravilo preraspodelu posla od onih koji rade, pa su angažovani na čišćenju ulica od snega. U rasčišćavanju gradskih ulica pomoglo je ovdašnje Preduzeće za puteve „Novi Pazar put“. Iz sindikata stižu uveravanja da će štrajk trajati sve dok zahtevi ne budu ispunjeni.

Ista uveravanja stižu i iz KP „Vodovod i kanalizacija“ čiji zaposleni su u generalnom štrajku od početka ove sedmice. Zaposlenima u tom preduzeću duguju se zarade za četiri meseca, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nisu plaćani skoro dve godine, duguje se za prevoz, topi obrok i regres. Uz sve to njihova mehanizacija je dotrajala i nemaju uslova za rad. Ovo preduzeće je na stalnoj meti prozivki zbog lošeg vodosnabdevanja u gradu.

Zaposleni u gradskoj upravi su u ponedeljak imali jednosatni štrajk upozorenja. Njima poslodavac duguje zarade za tri meseca i troškove prevoza za šest meseci. Samostalni i sindikat Nezavisnost doneli su predlog mera za prevazilaženje teške situacije. Traže primenu Uredbe Vlade Srbije o platama, jer su plate ovdašnjih funkcionera 20 odsto veće od propisanog iznosa, da se smanji broj članova kabineta i broj pomoćnika gradonačelnika sa pet na dva, da se plate članovima kabineta isplaćuju kao radnicima, a ne kao funkcionerima, da članovi Gradskog veća dobijaju nadoknade po sednici, a ne da imaju stalne plate kao do sada. Sindikati gradske administracije zahtevaju da prestane praksa isplata stimulacije istim radnicima i imenovanje istih radnika i funkcionera u plaćene komisije i da se raskine ugovor o prevozu radnika sa „Sandžaktransom“, jer gradskim prevozom ne pokriva sve delove grada, a mesečno po ugovoru dobija 1,9 miliona dinara. Ovi predlozi su dostavljeni čelnicima gradske uprave, ali i šefovima odborničkih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari