Grupa niških nevladinih organizacija i udruženja najavila je da će gradonačelniku Milošu Simonoviću i Gradskoj popisnoj komisiji predati peticiju sa više stotina potpisa organizacija, udruženja i građana Niša koji traže da budući instruktori i popisivači stanovništva budu isključivo nezaposlene osobe, a da prilikom njihovog izbora prioritet imaju socijalno ranjive kategorije nezaposlenih. Kako saznajemo, odgovor gradskih čelnika na ovakvu inicijativu najverovatnije neće biti pozitivan.


– Država je najveći poslodavac i konkursom je predvidela da instruktori za popisivače budu lica koja su već zaposlena u republičkim, gradskim i opštinskim organima, što predstavlja mobing i diskriminaciju prema nezaposlenim licima, koja su po pravilu u veoma teškom socijalnom položaju. Zato tražimo da se sa liste niških instruktora povuku zaposleni u ovim organima i napravi nova lista na kojoj će biti nezaposleni i socijalno ugroženi ljudi. Želimo da se i niški političari povedu za primerom svojih kolega u Novom Sadu, Kuršumliji ili Sokobanji, koji su odlučili da bez obzira na republičke kriterijume pre svega vode računa o svojim sugrađanima, tako da će posao instruktora dobiti nezaposleni – kažu Aleksandra Bartok iz Regionalnog centra „Mobing“ Niš i Svetomir Uskoković iz niškog ogranka Udruženja veterana Srbije.

Oni kažu da bi iznos od 35.000 dinara, koliko će primiti instruktori, i 22.000 dinara, koliko će dobiti popisivači, znato olakšao život nezaposlenima. Prema njihovim rečima, na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje postoji veliki broj visokoobrazovanih i solidno obrazovanih ljudi, tako da je izvesno da bi prilikom budućeg popisa mogli da budu dobri instruktori i popisivači. Uostalom, i radnici republičkih, gradskih i opštinskih organa nisu po profesiji „instruktori“, već će tek morati da idu na trodnevnu obuku i uče taj posao.

Prema predlogu ove grupe organizacija i udruženja, predstavnik nevladinog sektora trebalo bi i da „nadgleda“ proces izbora instruktora i popisivača kako bi se smanjila mogućnost da te poslove dobijaju pre svega „partijski kadrovi“. Oni smatraju da i članovi partija treba da budu ravnopravni u dobijanju ovakvog posla, ali samo ukoliko su nezaposleni. Ipak, pozitivna diskriminacija morala bi da važi za nezaposlene koji su socijalno ugroženi, ratni veterani, porodice palih boraca, samohrani roditelji…

U tim organizacijama dodaju da imaju saznanja da se na spiskovima budućih instruktora nalaze zaposleni u republičkim, gradskim i opštinskim organima, a da da će „dosta zaposlenih osoba“ biti i među popisivačima u Nišu. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović, međutim, smatra da adresa na koju ove organizacije upućuju pitanja i zahteve nije prava.

– Sve kriterijume u vezi sa izborom instruktora i popisivača propisuje Republički zavod za statistiku koji će na kraju bodovati kandidate i donositi odluku, tako da su ovo pitanja za nadležne republičke institucije. Uloga popisne komisije u Nišu bila je samo da proveri da li je dokumentacija potpuna – kaže Simonović za naš list.

Niš je, inače, grad koji „prednjači“ po broju nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti već godinama prelazi 30 odsto, što je veoma visok indeks čak i za Srbiju. Prema podacima Regionalne privredne komore, u Nišu radi samo 43.000 ljudi, što znači da na jednog zaposlenog bezmalo dolazi jedan nezaposleni građanin.

Da li smo svi jednaki

– Peticija za uposlenje nezaposlenih lica na poslovima instruktora i popisivača je treća faza akcije „Da li smo svi jednaki?“ U okviru nje tražićemo i da se suzbije neravnopravnost između velikih, najčešće stranih investitora i onih koji to nisu. Po odluci Vlade, strani investitori dobijaju subvencije do 10.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, a naši građani koji se opredele za samozapošljavanje, odnosno žele da započnu biznis, dobijaju do 180.000 dinara – kaže Aleksandra Bartok.

Zaposleni instruktori

Niške nevladine organizacije juče su,pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija,zatražile od gradonačelnika Miloša Simonovića da im dostavi spisak zaposlenih u republičkim i gradskim organima koji su kandidati za instruktore.Prema nezvaničnim informacijama,navodno je 70 odsto budućih instruktora zaposleno u republičkim i gradskim organima u Nišu.

Uslovi i kriterijumi

U Republičkom zavodu za statistiku ranije su kazali da su uslovi i kriterijumi za izbor kandidata za instruktore i popisivače precizni i „zapretili“ da će, kako su kazali, „budno pratiti rad gradskih i opštinskih popisnih komisija“. Kako je saopšteno, popisne komisije treba da objave zaključene spiskove kandidata izabranih za popisivače. Svi kandidati koji se nađu iznad crte imaju obavezu da do 29. avgusta komisijama podnesu dokumenta o školskoj spremi i radnom statusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari