Godinama neodržavani, domovi kulture na području opštine Žagubica dobili su novi izgled, a sve je počelo kada je lokalna samouprava pokrenula projekat njihovog obnavljanja. Do sada su rekonstruisani objekti u samoj Žagubici i – u saradnji sa tamošnjim mesnim zajednicama – 15 seoskih naselja, a do kraja meseca počeće obnova u još dva preostala sela: Laznici i Suvom Dolu.

Najobimniji radovi završeni su na starom Domu kulture u Žagubici, jer je ova zgrada bila prilično runirana. Kroz tri faze, saniran je krov, obnovljena stolarija i uređen enterijer, pa će u ovom objektu biti smešten legat akademskog vajara Svetomira Arsića Basare, čiji su radovi prikazani na izložbi povodom svečanog otvaranja obnovljene zgrade.

– Paralelno sa obnavljanjem oštećenih domova kulture, radimo i na očuvanju svih dosadašnjih manifestacija, te pokretanju novih, kao što su „Dani zetova u kući“ u Laznici i „Saksofonijada“ u Suvom Dolu. Cilj nam je da svako selo na području naše opštine ima svoju manifestaciju, bez kojih su danas jedino Izvarica, Ribare i Jošanica, pa će one biti pokrenute i u ovim naseljima – najavljuje Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

Među brojnim manifestacijama, inače, najpoznatiji je sabor narodnog stvaralaštva pod nazivom „Vrela Homolja“, koji se organizuje u samoj Žagubici, dok se Krepoljin diči „Danima bilja i gljiva“, u Milanovac „Spasovdanskim susretima“, Vukovac „Maškarama“, Medveđica „Danima proje i sira“, Osanica Saborom frulaša, Laznica „Privegom“, u Bliznak „Svetoilijskim igrama“…

Adresa za sve

U obnovljenom Domu kulture u Žagubici, svoj prostor dobiće Udruženje likovnih umetnika Homolja, Savet MZ Vrelo i Lovačka sekcija, a neće izostajati ni raznovrsni kulturni sadržaji: izložbe, priredbe, koncerti…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari