Državni sekretar SAD Džon Keri zatražiće od Kongresa produžetak roka za postizanje sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, pošto je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif juče izjavio da njegovoj zemlji treba da budu ukinute sankcije u prvoj fazi sporazuma. Zarif je naglasio da se nijedan dobar sporazum ne može postignuti dok god Iranu prete sankcije.


„Dok god je na snazi instrument zastrašivanja i pritiska, mislim da narod neće biti spokojan, što je potrebno za sprovođenje dobrog sporazuma“, rekao je Zarif. On je dodao da je potrebno pozvati američku vladu na odgovornost kada je reč o ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza. „Zato, koliko god daleko išao sporazum, štagod da se dešava unutar Sjedinjenih Država i bez obzira na to kako oni to žele da predstave, sankcije koje su Iranu uvele UN, EU i SAD moraju da se ukinu u prvoj fazi dogovora“, istakao je šef iranske diplomatije. Kako je naglasio Zarif, konačan sporazum je zamalo postignut, ali je bilo potrebno promeniti način razmišljanja.

Keri će ove nedelje izneti argumente pred skeptične republikance i demokrate zašto američki Kongres treba da mu da još dva i po meseca za postizanje konačnog sporazuma s Teheranom.

Iran je 2. aprila postigao okvirni sporazum s Britanijom, Kinom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i SAD, prema kojem Teheran treba da ograniči nuklearni program, a da mu se zauzvrat ublaže ekonomske sankcije. Konačan sporazum bi trebalo da bude postignut do 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari