U Kostolcu je 9. juna otvoren novoizgrađeni Aneks vrtića „Majski cvet“. Svečanost je počela simboličnim presecanjem vrpce Miodraga Milosavljevića, gradonačelnika Požarevca i Miomira Ilića, predsednik Skupštine Grada Požarevca.

U ime kolektiva vrtića „Majski cvet“ goste je pozdravila Jasna Balog, glavni vaspitač i izrazila zahvalnost na pomoći Mesnoj zajednici Kostolac, Direkciji za izgradnju i Gradu Požarevcu, a mališani su sa prigodnim programom učestvovali u svečanosti. Ovom skupu prisustvovali su predstavnici Skupštine Grada Požarevca, Mesne zajednice Kostolac, prosvete, privrede i medija.

– Dogradnja novog dela Vrtića u Kostolcu je završena, rekao je na početku Dragan Nikolić, direktor Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“. U pitanju je jaslički deo za tri grupe sa oko 70-oro dece. Objekat zvanično počinje da radi 1. septembra, za kada je planirano useljenje dece i vaspitača, tako da u Kostolcu neće više biti dece na listi čekanja za upis. Što se tiče osoblja za ovaj deo objekta u Kostolcu, planirano je da se primi 10 novih radnika svih struktura – četiri vaspitača, dve sestre, dve spremačice, jedna servirka i jedan kuvar sa pola radnog vremena.

Na pitanje novinara da li će biti sredstava za finansiranje upošljavanja novih radnika, direktor Predškolske ustanove je odgovorio: – Podneli smo Zahtev lokalnoj samoupravi za raspisivanjem Konkrusa i tokom leta očekujemo da se sve reguliše. Imamo obećanje gradonačelnika da ćemo po otvaranju kapaciteta imati mogućnost i prijema novih radnika. Inače, ukupna vrednost radova, iznosila je 17 miliona dinara. Veći deo sredstava je finansiran iz budžeta Skupštine Grada Požarevca, a manjim delom je učestvovala i PU „Ljubica Vrebalov“, istakao je Nikolić.

– Drago mi je da smo danas u Kostolcu, rekao je Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca. Imamo Zahtev za raspisivanjem konkursa za 40 novih radnih mesta u Predškolskoj ustanovi, za sva tri objekta koje planiramo da otvorimo. Pitanje finansiranja novih radnika rešavaćemo sukcesivno, kako se koji objekat bude otvarao, a do sredstava možemo doći rebalansom gradskog bužeta. Što se Kostolca tiče, ovde više nema problema za zaposlene roditelje, a za nepune dve godine ovaj problem će biti rešen i u Požarevcu, najavio je gradonačelnik Miodrag Milosavljević.

Lista čekanja za upis dece u PU „Ljubica Vrebalov“ u Požarevcu je još uvek velika, ali se već počelo sa proširenjem kapaciteta. Radovi na adaptaciji vrtića „Pčelica“, koji ne radi od početka meseca, počeli su 10. juna. U „Pčelici“ je bilo smešteno oko 200 dece i oni su trenutno raspoređeni u druge vrtiće dok traju radovi, a kada je u pitanju letnji period tada je, po pravilu, manje dece u vrtićima. Planirano je da se radovi u ovom požarevačkom vrtiću završe do 10. avgusta. Pored toga očekuje se i završetak edukatovnog centra za romsku decu. Objekat će se nalaziti u staroj kasarni i uradiće se u saradnji sa Udruženjem Roma Braničevskog okruga sredstvima iz donacije Vlade Japana.

– Cilj lokalne samouprave je izgradnja novih objekata u Požarevcu. Već pripremamo plansku dokumentaciju za vrtić u Burjanu. Kada će biti gotov zavisi od imovinsko – pravnih odnosa i od dogovora sa PTT-om, čije se garaže nalaze na ovom zemljištu, ali se nadam da ćemo u toku sledeće godine to uspeti da završimo i da primimo decu koja trenutno ne mogu da se upišu u požarevačke vrtiće, istakao je gradonačelnik Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari