Pirot je jedini grad u Srbiji koji je u lokalnom parlamentu usvojio strategiju za inkluzivno obrazovanje romske i druge marginalizovane dece, pa su ove školske godine prvi put sva romska deca koja su završila osmi razred upisala željenu srednju školu. Prema poslednjem popisu stanovništva, u pirotskoj opštini od 63.

Pirot je jedini grad u Srbiji koji je u lokalnom parlamentu usvojio strategiju za inkluzivno obrazovanje romske i druge marginalizovane dece, pa su ove školske godine prvi put sva romska deca koja su završila osmi razred upisala željenu srednju školu. Prema poslednjem popisu stanovništva, u pirotskoj opštini od 63.791 žitelja, Roma ima 1.920. Od tog broja, do 18 godina je 35, od 18 do 60 godina 50 i preko 60 godina 15 odsto.
Koordinator za manjinska pitanja u SO Pirot, pripadnik romske nacionalnosti Radovan Asković kaže da se položaj Roma u ovoj opštini poslednjih godina promenio nabolje, a tome u prilog ide i činjenica da se povećao broj romske dece koja idu u redovne a ne samo u specijalne škole.
– Pre šest godina u romskom naselju je uz pomoć UNICEF, Društva za unapređenje romskih naselja iz Beograda i opštine Pirot izgrađen Razvojno-obrazovni centar za decu romske ali i drugih nacionalnosti. U ovom objektu je prošle godine bilo 54 predškolske dece, uglavnom Roma. Pored dece predškolskog uzrasta, ovu ustanovu pohađaju i 44 školarca. S njima rade vaspitači i učitelji, uglavnom na volonterskoj osnovi. Od 5.480 osnovaca u Pirotu, uključujući i predškolsku ustanovu, Roma je 425, od 2.270 srednjoškolaca pripadnika romske nacionalnosti je 90. U školi za decu sa posebnim potrebama Mladost ove godine u prvom i drugom razredu ima samo četiri učenika romske nacionalnosti. Školske 2005/06, je od 125 učenika bilo 88 Roma, a 2006/07. godine od 115 učenika bila su 82 Roma. Do pre šest godina imali smo samo šest pripadnika ove manjine koji su otišli na dalje školovanje, a sada 25 Roma studira na višim i visokim školama – kaže Asković.
Projekat inkluzivnog obrazovanja romske dece finansijski su podržali Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije, organizacija Save the children i opština Pirot.
Član opštinskog tima za sprovođenje strategije za inkluzivno obrazovanje romske dece Slavica Stanisavljević kaže da je strategija inkluzivnog obrazovanja već dala neke rezultate pa je tako povećan broj romske dece u celodnevnom boravku u predškolskoj ustanovi.
– Ove školske godine su prvi put sva romska deca koja su završila osmi razred uspela da upišu željenu srednju školu. Romska deca nisu manje inteligentna od druge dece. Mogu postići mnogo ako se sa njima kontinuirano radi. Ono što čeka naš tim je da povećamo upis dece na celodnevnom boravku u predškolskoj ustanovi. Takođe i upis u osnovne škole i da deca nastave školovanje na višim školama i fakultetima – kaže Stanisavljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari