Dragoljub Draža Petrović: „Nema više živih narodnih heroja i ovaj članak je nepotreban“

Ostavite komentar


  1. Fizicki svi odlaze i prolaze,ali secanje i dokumenti o pravednom ratovanju u Jugoslaviji nikada se nece izbrisati.

  2. „Ako se jedna nacija odrekne toga, ona postaje niko i ništa i svi će je vrednovati koliko imaju koristi od nje, a nikako zbog poštovanja“. !!!!

  3. Ta kuća na Senjaku… sigurno je kupio, za nju podigao kredit i uredno ga otplaćivao, ili je samo predata/oteta iz ruku, nekog nepodobnog, reakcionara?
    Pitam, onako…
    Kakva god da je sadašnja vlast, a daleko je od dobre, nije oduzimala imovinu stečenu u prethodnom sistemu, niti je streljala običan narod…to nije radjeno ni posle 5. oktobra, iako je bilo puno razloga za to…komunisti su zarad svoje krvave revolucije napravili pustoš medju običnim svetom, u neutralnom i neopredeljenom narodu.
    Nema potrebe da se ponižavate i pravite romantične tekstove o neobrazovanim, opasnim, beskrupuloznim ljudima koji su WWII iskoristili da, po cenu ogromnih žrtava srpskog naroda, procentualno najvećeg u Evropi, uz pomoć Rusa realizuju revoluciju iz koje pet decenija kasnije Srbiju ponovo zadesi još gori poraz i nesreća naroda. Šapić je mlak povod da promovišete antisrpske komunističke avanturiste….

  4. pokrenite peticiju 4.oktobar Dan secanaja na narodne heroje
    Ja sam evo prvi potpisnik

  5. Borili se ljudi za Jugoslaviju, koje više nema. Ovo je sad Srbija, protiv koje su mnogo loših stvari radili. Šta ih čudi onda za nazive ulica i ostale stvari.

  6. Ovi heroji su zaista znali za sta se bore ali Broz je to sve iskvario posle rata. Ostali su nigde.

  7. Poučan članak. Sramota je, ljudi, ove heroje tako izbrisati iz istorije. Pre je, ipak, postojao sistem vrednosti kao što su socijalna ravnopravnost, borba za slobodom i internacionalizam nasuprot ovog nakaradnog i poražavujuće plemenskog-nacinalizma. I profesionalna struka je bila nezavisna. Ko je urbanisti ili arhitekti mogao da diktira kako će grad da izgleda. A ovi danas…Ovo je osveta gubitnika nad sopstvenim narodom. Kao što Dule kaže: “Ako se jedna nacija odrekne toga, ona postaje niko i ništa i svi će je vrednovati koliko imaju koristi od nje, a nikako zbog poštovanja.” E zato smo tu gde smo, a neće nam nikada biti bolje dok ne naučimo da razlikujemo istinu od laži.

  8. Pokrenite peticiju da 4.oktobar bude dan secanja na narodne heroje ja sam prvi potpisnik

  9. Drazo hvala za ovaj tekst i sećanja na naše očeve, dede,ujake,striceve i naravno borkinje kako se to kaže danas jer? da nije bilo njih ne bi bilo nas.Slava palim borcima u svim ratovima koji su branili otadžbinu!!!!Ne zaboravimo!!!!

  10. Bravo za istinu o NOBu.Necemo ih zaboraviti.
    .NECE BITI SPOMENIK DRAZI MIHAJLOVICU,NECEMO DOZVOLITI.

  11. Cestitke Drazi, posteno je pokazao ko je. Sve simpatije za ove hrabre ljude. To, medjutim, ne znaci da nisu bili zavedeni, da li su sebe cele u korist svoje stete, a visoku cenu njihovih zabluda placamo i danas, i mozda ce nam na kraju doci glave. Gen samoporicanja je nastao u laboratorijama kominterne.

  12. dokument jednog drugog vremena. kad je belo bilo belo a crno crno . danas smo sve u crnom , sve u četnicima i pitamo svet , štaje šta nije jasno , ovo je ova istorija , svet nas bledo gleda i kaže preko Balaševića “ putuj evropo , nemoj više čekati na njih , njima je lepo taman kako su zaslužili “ .
    trebamo ovakvih članaka od Draže ,ako bar jedno dete progleda i kaže čekajstani

  13. Mir, 13. oktobar 2024. u 13.22
    Ako je borba protiv fašizma, nacizma i domaćih izdajnika zlo, šta je onda dobro?
    Stvarno me interesuje tvoj sistem vrednosti.

  14. @Mir
    Jeste jeste, boriti se samo za sebe i sopstveno imanje vrhovno je dobro i smisao života ..

  15. Svaka cast i hvala ovim partizanima. Prvih dana posle oslobodjenja svi smo bili radosni, odusevljeni. Nazalost, nesto kasnije, po odlasku herojskih partizanskih boraca, pojavila se OZNA . . . represija, ispitivanje, potkazivanje, narodni neprijatelji, hapsenja, strah, Specijalni sud za zlocine protiv srpske nacionalne casti. Nismo ni sanjali da ce posle 4 godine nemacke okupacije, glavna meta „crvenih oslobodioca“ biti obrazovani imucni gradjani i njihova imovina. I teror koji je trajao od 1945 do 1953 godine. U IME NARODA !

  16. Ovaj tekst treba da procitaju svi oni koji izvrcu istoriju na celu sa Danom i njenim priveskom Vukom.

  17. Narodni heroji nisu bili antifasisti vec proleteri koji su se borili za vlast Dedinje i prvilegije .Spanac u Krupnju nije ubio fasiste vec dva Srbina na duznosti .NJIHOV PROIZVOD SU mILOSEVIC I vUCIC dacic i ov o danasnje zlo

Ostavite komentar


Društvo

Pedeset naučnika sa Univerziteta u Beogradu među dva odsto najuticajnijih na svetu 8

Pedeset naučnika sa Univerziteta u Beogradu među dva odsto najuticajnijih na svetu

Na osnovu kombinovanih bibliometrijskih indikatora, zasnovanih na autorskim profilima baze Scopus, Stenford univerzitet, SAD, objavio je rang liste dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu u naučnim pod-oblastima, za ovu godinu. Više od 80 naučnika iz Srbije našlo se na ovoj listi. Od tog broja, preko 60 odsto naučnika, odnosno ukupno njih 50, je sa Univerziteta u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 12. i 13. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.