Termoelektrana „Kostolac B“ u novembru je ostvarila veću proizvodnju od planirane, a samim tim je i energetskom sistemu Srbije isporučila više električne energije. Blokovi B1 i B2 u prethodnom mesecu prozveli su nešto manje od 427 hiljada megavat – časova, što je za 9,5 odsto više od planiranih 390 hiljada megavat – časova. Na oba bloka, uz jedan kraći zastoj, ispunjeni su zadati planovi.

Blok B1 je prebacio proizvodni plan za 3,2 odsto, dok je B2 za čak 15,7 odsto. „U decembar smo ušli spremni u zimsku eksploataciju. Iako temperature još uvek nisu ispod nule, plan proizvodnje za TE „Kostolac B“ je uvećan u odnosu na novembar. Mesečni plan je 402 hiljade MWh, odnosno 201 hiljada MWh po bloku, što znači da ako i u ovom mesecu budemo radili kao što smo u novembru, očekujem da ćemo ostvariti mesečni plan“ – kaže Dragan Živić, direktor TE „Kostolac B“.

Na deponijama se trenutno nalazi oko 270 hiljada tona uglja, što je količina dovoljna za 20-ak dana rada blokova, a Termoelektrana „Kostolac B“ ima na zalihama i 2,5 hiljada tona mazuta. Proizvodnja demi vode je stabilna i zalihe su u veliličini od oko pet hiljada metara kubnih. Ostali energenti su pod kontrolom, objekti su obezbeđeni od niskih temperatura, tako da su sve mere preduzete da se ostvari zacrtani cilj za decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari