Ni posle tri dana još uvek se ne zna šta je prouzrokovalo pomor ribe u reci Bosut. Čeka se da rezultati analize vode stignu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu. Za sada je jedino isključena mogućnost da je zagađenje stiglo iz Hrvatske ili iz šidske Fabrike ulja.
Republički vodoprivredni inspektor za Sremski okrug Marija Novaković kaže da su uginula riblja mlađ i desetine komada raznih vrsta ribe pronađeni na desnoj obali reke kod uliva otvorenog melioracionog kanala Boris blato, poznatijeg kao Struga, u Bosut.

Ni posle tri dana još uvek se ne zna šta je prouzrokovalo pomor ribe u reci Bosut. Čeka se da rezultati analize vode stignu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu. Za sada je jedino isključena mogućnost da je zagađenje stiglo iz Hrvatske ili iz šidske Fabrike ulja.
Republički vodoprivredni inspektor za Sremski okrug Marija Novaković kaže da su uginula riblja mlađ i desetine komada raznih vrsta ribe pronađeni na desnoj obali reke kod uliva otvorenog melioracionog kanala Boris blato, poznatijeg kao Struga, u Bosut. Prema rečima Marije Novaković na mestu pomora ribe nisu uočene tipične otpadne vode Fabrike ulja iz Šida koja je potencijalni zagađivač deonice vodotoka gde je pronađena uginula riba. Ona kaže da na delu reke Bosut do granice sa Hrvatskom nije bilo uginule ribe, niti tragova nekog zagađenja u vodi, pa otuda potencijalno zagađenje nije ni moglo stići iz susedne države.

Sprečen pomor ribe u ribarskom području Tamiš

Beograd – Brzom reakcijom inspektora za zaštitu životne sredine i vodoprivrednog inspektora sprečeno je veće uginuće ribe na ribarskom području Tamiš, saopštilo je juče Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Po dolasku na teren, prekjuče u popodnevnim satima, republički inspektori utvrdili su da je manja količina ribe uginula i da se u kanalu Lisičji jarak, velika količina riblje mlađi bori opstanak. Na intervenciju republičkog vodoprivrednog inspektora, puštena je voda iz crpne stanice Kišvara kako bi se prečistila voda u kanalu Lisičji jarak i time spasao živi svet. „Identifikovan je mogući zagađivač – Frikom, izvršen je inspekcijski nadzor i naložene su mere zaštite, a stručnjaci iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda uzeli su uzorke vode na analizu“, stoji u saopštenju Ministarstva. Dodaje se da je ponovnim inspekcijskim obilaskom terena utvrđeno da su mere preduzete u momentu akcidenta pokazale dobre rezultate, jer nakon toga nije bilo uginuća.

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda uzorkovali su vodu Bosuta na dva mesta, a dva uzorka vode uzeta su i iz kanala Struga.

Amonijak ubio ribu u reci Skrapež

Užice – Povećana koncentracija amonijaka u požeškoj reci Skrapež uzrok je pomora oko hiljadu kilograma ribe, koji se dogodio pre šest dana. To je, na osnovu analize uzorkovane vode iz ove reke, utvrdio užički Zavod za zaštitu javnog zdravlja. Republički inspektor za zaštitu životne sredine Dušan Cvijović iz Užica, saopštio je da je povećana koncentracija amonijaka pronađena u fekalnoj kanalizaciji koja se u reku izliva u naselju Radovina, te da je to u stvari posledica niskog vodostaja te reke. U tom požeškom naselju na gradsku kanalizaciju priključene su individulane kuće, stambene zgrade i samostalne radnje, ali i preduzeće Vidovdan, koje se bavi cinkovanjem. Ovom preduzeću zabranjen je rad, ali ne zbog toga što je zagađivač, kako se to u početku sumnjalo, već zato što ne poseduje dozvole nadležnih državnih organa da se bavi tom delatnošću.

Problema sa zagađenjem Bosuta bilo je i pre desetak dana, kada su prljava bosutska voda i poneki primerak uginule ribe stigli 23. jula i do gradske plaže u Sremskoj Mitrovici.
Kao mogući uzrok pomora ribe pominju se nepovoljne hidrološke prilike sa nedostatkom kiseonika, tako što slab protok vode pretvara reku u baru. Dan pre pojave uginule ribe zabeleženo je osetno zahlađenje, pa je topla voda s dna ustajale reke na površinu povukla veće količine mulja nastalog truljenjem rečnog otpada, što je dovelo do pomora. Stručnjaci napominju i da nakon ovog događaja nije zabeležen novi talas zagađenja, pa bi sama priroda trebalo da sanira situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari