"Treba već jednom razjasniti da on nije više nikakvo dete, već čovek od 26 godina": Nemački MUP nema saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji 1Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro; Instagram @buducnostsrbijeav

Mada još uvek niko od naših državnih zvaničnika nije ni demantovao ni potvrdio da je sin predsednika Srbije Danilo Vučić učestvovao u incidentu u Nemačkoj, kada je došlo do tuče između navijača Srbije i Engleske, iako se sada već na više snimaka vidi da gotovo izvesno jeste u pitanju Danilo, naša redakcija se obratila MUP-u nemačke pokrajine Severna Rajna- Vestfalija sa pitanjem da li imaju saznanja o ovom događaju.

Iz MUP-a ove nemačke pokrajine nam je stigao odgovor da policija Gelzenkirhena nema pouzdane informacije o prisustvu predsednikovog sina.

Time su prekršene međunarodne procedure, upozoravaju sagovornici Danasa.

Petar Bošković, vojni komentator, kaže za Danas da po zakonu predsednik republike kao i njegova uža porodica imaju pravo, tj, moraju biti pod zaštitom.

„U ovom konkretnom slučaju njih štiti specijalna jedinica Vojske Srbije „Kobre“. Predsednikov sin ima status štićenog lica i prema tome Kobre moraju biti uz njega gde god se on nalazio, pa i u inostranstvu“, kaže Bošković.

On napominje da kada štićeno lice putuje u inostranstvo postoji stroga procedura kako se to putovanje sprovodi.

„Zemlja iz koje štićeno lice dolazi sa obezbeđenjem, mora da najavi dolazak tog lica zemlji domaćinu. Naročito ako ono dolazi sa obezbeđenjem, koje je pri tom naoružano, a Kobre su uvek pod oružjem kada štite neku ličnost. Dakle, pitanje je da li su ispoštovane sve procedure i međudržavni sporazumi koji regulišu ovu oblast. Ni jedan sin, bilo kog predsednika u svetu, nije makar ko, pa je to slučaj i sa Danilom Vučićem. Države o tome veoma vode računa“, navodi Bošković

"Treba već jednom razjasniti da on nije više nikakvo dete, već čovek od 26 godina": Nemački MUP nema saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji 2
Foto: Printscreen/N1

Ono što Bošković vidi kao problem je ponašanje predsednikovog sina.

„Treba već jednom razjasniti da on nije više nikakvo dete, već čovek od 26 godina. Njegov otac je sa toliko godina bio sekretar Srpske radikalne stranke, ja sam sa 26 godina bio komandant ratnog broda „Kozara“, tako da taj narativ „dete Danilo“ više ne stoji. Druga stvar – lepo je što je on otišao u Nemačku da bodri našu reprezentaciju, ali njemu nije mesto u društvu sa Acom Rošavim i na mestima gde izbijaju incidenti, već u loži stadiona gde će da navija, kako bi i ljudima koji ga štite olakšao posao. Da je došlo do nekog većeg incidenta to bi sigurno proizvelo određene diplomatske posledice, jer predsednikov sin putuje sa diplomatskim pasošem“, kaže Petar Bošković.

On je konstatovao da su na snimku iz Nemačke najverovatnije Kobre sa Danilom Vučićem, jer on kao štićena ličnost ne može da otkaže njihovo obezbeđenje.

„Oni su njega dobro zaštitili i dobro je što nije došlo do većeg incidenta. Još samo da zaštite nas i biće sve u redu“, poručuje Boškovića.

Advokat Božo Prelević kaže da kada štićene ličnosti putuju u inostranstvo sve zavisi od bilateralnih odnosa dve zemlje, ali i bezbednosne procene zemlje domaćina.

„Štićena ličnost može da otkaže obezbeđenje zemlje u koju ide, ali mu ostaje njegovo. Kada je lično obezbeđenje u pitanju ono može da ide sa onim koga štite pod oružjem i tada su procedure stroge. Pitanje je i da li je on tamo išao sa diplomatskim pasošem, jer osobe koje imaju diplomatski pasoš i dalje imaju i onaj redovan i velika je razlika sa kojim pasošem putuju“, kaže Prelević.

On dodaje da je dobro što su pripadnici obezbeđenja predsednikovog sina valjano uradili svoj posao.

"Treba već jednom razjasniti da on nije više nikakvo dete, već čovek od 26 godina": Nemački MUP nema saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji 3
Printskrin N1

„A što se tiče ponašanja predsednikovog sina…pa nema tu mnogo šta da se priča. On se tamo ponašao kako se ponaša inače, a tamo je koliko vidim bio u društvu ljudi sa kojima je viđen i u Beogradu. I to više izgleda nikome ni ne smeta“, konstatuje Božo Prelević.

Podsetimo, pred meč Engleske i Srbije u Nemačkoj, blizu Gelzenkirhena, došlo je do tuče navijača ove dve reprezentacije. Ubrzo nakon toga na društvenim mrežama i pojedinim medijima se pojavio snimak incidenta na kome se, navodno, vidi sin predsednika Srbije Danilo Vučić koji pokušava da se umeša u tuču, dok ga nepoznati muškarci za koje se pretpostavlja da su Kobre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari