Nemačka optužila Poljsku da je koristila bojne otrove 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Uz obrazovanje neutralnog bloka država jugoistočne Evrope, listovi Pravda i Vreme pišu i o pokušaju atentata na Trockog.

Rumunska štampa raspravljala je o potrebi obrazovanja jednog neutralnog bloka država jugoistočne Evrope pod vođstvom Italije. Ovaj blok bio bi instrument mira i ne bi služio nijednoj zaraćenoj strani, a okupio bi se oko Italije koja je pokazala svoju želju za neutralnošću.Taj blok treba da se zasniva na temeljima prava i suverenosti, naravno uz lojalnu neutralnost, prenosi Pravda.Nemačka optužila Poljsku da je koristila bojne otrove 2

List Pravda prenosi da je pokušan atentat na Trockog. Španski general Varahina, pod izgovorom da nosi poruku nadređenih, uspeo je da uđe u vilu Trockog gde ga je napao nožem. Dežurni policajac uspeo je da razoruža napadača.

Najmlađi vladar na svetu stupio je na presto u zemlji Lama. Dete će biti poglavar crkve i države jer je ono rođeno u trenutku kada je Dalaj Lama umro, a po veri Tibetanaca smatra se da je duša Dalaj Lame prešla u novorođenče. Nakon što su ga monasi pronašli i ispitali, pripremili su ga za ustoličenje, piše Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Vreme piše o protestu indijskog kongresa protiv britanske politike. Britanija odbija demokratiju i slobodu i pokažuje da se bori za odrzavanje imperijalizma i ojačanje imperijalističkog sistema.

Nemci tvrde da su Poljaci upotrebljavali bojne otrove. Nemci su na ovo posumnjali te osnovali komisiju koja je pregledala ranjenike i nakon hemijskih analiza utvrdila da se radi o bojnom otrovu. Daljom istragom utvrđeno je da je Engleska snabdevala Poljsku ovim sredstvima, što je London demantovao, prenosi Vreme.

Nemačka optužila Poljsku da je koristila bojne otrove 3U šumama manastira Manasije izbio je požar. Podmetnuli su ga čobani kojima šumari nisu dozvolili da tu dovode stoku na ispašu, jer nisu platili taksu. Uništeno je oko 700 hektara šume, piše list Vreme.

Vreme piše o anegdoti iz prvih dana naše pozorišne umetnosti. Jedne večeri predstavljena je “Smrt Stefana Dečanskog”. U jednoj sceni, oko mrtvog kralja okupljena je njegova svita. Dok dvorani drže govor , istopljeni vosak sa sveća u njihovim rukama kaplje na kraljevo lice. Kralj isprva poče tiho šaputati: “Izmakni se, izmakni se magarče!”. Ali pošto dvorani ništa nisu  primećivali, mrtvi kralj se ispravio, na iznenađenje publike ugasio obe sveće, te opet legao i napravio se mrtav.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari